Trzepak.pl

Regulamin działu


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 11 sty 2013 10:33:26   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Dołączył(a): Śr, 12 mar 2008 17:12:35
Posty: 6969
8,88 z 40 to 22% deklarowanej prędkości. Ale nie jest źle - i tak więcej niż 4mbit.

Bardzo dobrze że zaczynają sprzedawać te DSLe - wkrótce oczekuję napływ nowej partii motylanoga... ludzi którzy się dali na to złapać. Identyczne odczucia mam z nowymi neo "10 Mbit", które na moim terenie czasem nawet nie chcą złapać synchronizacji na 1Mbit :)

_________________
www.okitech.pl


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 11 sty 2013 11:36:04   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Pt, 11 sty 2013 2:08:00
Posty: 7
W tej usłudze nie dostarczają samego modemu tylko zablokowany kombajn comtrend VI3223u. Brak VPN. NAT na wszystkich podstawowych portach zablokowany. Na temat comtrenda nikt nic nie wie. Wsparcie techniczne Orange nie działa bo nic nie wie.
Zgłosiłem na infolinii konieczność wymiany usługi na taka gdzie zagwarantują mi właściwy poziom usługi do oferowanej.
Mam do Was pytanie czy to jest zgodne z prawem ze nie mam możliwości zmiany hasła administracyjnego routera? Jeżeli pracownik operatora zna hasło to bez problemu może zapisać moje ustawienia sieciowe, hasła i zrobić z tej wiedzy użytek. Poprzednio mając tyko modem pod kontrola operatora miałem pełna kontrole nad ustawieniami sieci. Teraz nawet nie mam możliwości uruchomienia pewnych funkcjonalności poprzez blokadę portów.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 11 sty 2013 12:34:30   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): Śr, 03 cze 2009 15:59:55
Posty: 1316
Lokalizacja: Rzeszów
jeśli to cudo nie robi za half-bridge czyli tak jak wcześniej dostajesz pełen dostęp do adresów jakie masz przydzielone i robisz z nimi co zechcesz to jak najbardziej jest to niepełno wartościowa usługa którą należy reklamować.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 11 sty 2013 12:51:51   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 26 mar 2006 11:40:34
Posty: 123
Lokalizacja: Przeworsk
kolego 5um ta prędkość to pewnie na downloadzie. A upload na jakim poziomie się kształtuje ?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 11 sty 2013 20:38:48   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Pt, 11 sty 2013 2:08:00
Posty: 7
Technicy stwierdzili na ten moment 20-30% utaty pakietów. Więc parametry nie są na ten moment wiarygodne. Ale jak to się dowiedziałem zegary są ustawione na downloud. 18 uploud. <2 mbps. dla usługi 40 na 4
Ciekaw jestem jaką prędkość ustawiają za dodatkowe 50 zł gdzie uploud miał być gwarantowany na poziomie 10Mbps


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 16 sty 2013 10:55:17   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Śr, 16 sty 2013 10:31:38
Posty: 2
Witam wszystkich,

Dorzucę od siebie kilka informacji o tej usłudze:
1. faktycznie jak wspomniał 5um Comtrend to kombajn, ale jest blokowany przez TPSA i praktycznie nic z niego nie można wykorzystać (nawet < o zgrozo> zmieć kanału nadawania WiFi czy pasma z 20Mhz na 40MHz).
2. @ xins da się ustawić half-bridge'a i korzystać tylko z dobrodziejstwa modemu z własnym routerem. Dodatkowo można wykorzystać porty LAN zarówno na zewnętrznych jak i wewnętrznych adresach.

Jak na razie brzmi dobrze, ale
3. TPSA instaluje to cudo na DSLAM-ach ADSL2+ !!! - ni jak to się ma do prędkości 40/4. Przy małej odległości pójdzie max. 24/1.5 a z Anexem M 24/3.5 (to są fizyczne ograniczenia technologii i to pod warunkiem że linia jest na skrętce)

Dział Techniczny Orange ściemnia mi, że ustawili "zegary" 25/10 (fizycznie niemożliwe), a to że na razie nie mam takiej prędkości to tylko dlatego, że łącze się "stabilizuje". Na pytanie kiedy przełączą mnie na VDSL2 odpowiadają, że to nie "neostrada fiber" i Extra DSL jest tylko w technologii ADSL2+.

Wniosek jest tylko jeden: totalna ściema.


Pozdrawiam,
slapaw


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 16 sty 2013 11:21:35   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): Cz, 25 mar 2010 14:23:23
Posty: 1047
slapaw napisał(a):
Wniosek jest tylko jeden: totalna ściema.


To nie jest ściema. W nomenklaturze TP to są agresywne praktyki marketingowe :zlosnik:

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma. Skrypty bash, perl. Programowanie C#


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 16 sty 2013 16:24:40   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Pt, 06 lut 2009 10:40:25
Posty: 627
baroo napisał(a):
slapaw napisał(a):
Wniosek jest tylko jeden: totalna ściema.


To nie jest ściema. W nomenklaturze TP to są agresywne praktyki marketingowe :zlosnik:


:rotfl:

_________________
http://speedtest.net/result/2423377561.png


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013 2:14:02   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Dołączył(a): Cz, 30 gru 2010 10:08:51
Posty: 287
Orin napisał(a):
krzysztof24 napisał(a):
(...)pani z tp twierdzi że minimalna prędkość download to 10mb a upload to 1mb czyli można powiedzieć że jest to prędkość gwarantowana. (...)


Prędkość gwarantowana to jest zapisana w regulaminie/ ew. umowie, a pani przy pierwszej okazji dostałaby amnezji.

A jak można wyczytać w regulaminie "dostęp do internetu DSL", który jest podstawą promocji "ekstra.." i "turbo...", w paragrafie 23, punkcie 2:
Kod:
TP nie gwarantuje prędkości transmisji do zasobów dostępnych w sieci Internet.


O uploadzie nie ma nawet mowy, czyli działa zapis "do XX Mbit/s", czyli wszystko jasne - żaden DSL nie daje żadnej gwarancji prędkości :) Także proszę nie wrzucać na forum jakichś bzdrur, że DSL ma gwarancję pasma :aqq:


no nie ma gwarantowanej, ale czy jest tu jakis user ktory powie ze ma dsl 15 i ze bez obciazenia z sieci spada mu download do 5 badz 1 ? ja majac dsl 15 nie trafilem nigdy w jego spadek

jutro mam miec 40/4 wiec powiem jak to chodzi

Mysle ze za takie pieniadze jakie proponuja te 40/4 to trzeba brac i siedziec cicho zeby nie wylaczyli promocji do tej pory za 15/1,5 trzeba zaplacic 3x tyle


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 23 sty 2013 11:24:36   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 01 mar 2004 18:24:42
Posty: 15212
Lokalizacja: Nowa Ruda
Miałem dawno temu 15/1.5 i realnie 150m od centrali synchronizowało się na 13/1.2 mbita. Pochodziło to niecały rok bodajże bo wieczorami z 12-13 Mbit robiło się 6.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 24 sty 2013 13:23:45   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
ja już byłem całkowicie przekonany do rezygnacji z dsla ale po ostatniej awarii symetryka gdzie marznący deszcz stworzył pokrywę lodową na kilka centymetrów na rocketdishu i urwał mi link doszedłem do wniosku że może jednak lepiej by było zostawić awaryjne drugie łącze.

dlatego mam tu jeszcze takie pytanie - czy jeśli wchodzi w grę tylko adsl2+ to czy można sobie zażyczyć w annex M ? żeby było 24/3,5mb

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 24 sty 2013 14:04:08   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Obserwator
Obserwator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 11 gru 2012 18:49:51
Posty: 31
Lokalizacja: Cracov-Warsaw- Poland
mixerDW napisał(a):
Nie rozumie też czemu jest to w dziale "Dostawcy hurtowi transmisji i internetu dla ISP" jak to łącze detaliczne :chaja:


Proponuję zatem przenosić takie tematy do innych działów, bo się burdel robi :sciana:
Albo blokować, albo co?

_________________
Adam Maciejewski
S-NET
504 245 553
adam.maciejewski@s-net.pl


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 24 sty 2013 14:24:04   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3642
krzysztof24 napisał(a):
ja już byłem całkowicie przekonany do rezygnacji z dsla ale po ostatniej awarii symetryka gdzie marznący deszcz stworzył pokrywę lodową na kilka centymetrów na rocketdishu i urwał mi link doszedłem do wniosku że może jednak lepiej by było zostawić awaryjne drugie łącze.

dlatego mam tu jeszcze takie pytanie - czy jeśli wchodzi w grę tylko adsl2+ to czy można sobie zażyczyć w annex M ? żeby było 24/3,5mb

obawiam się że raczej z nikim na ten temat niepogadasz, tpsa to tpsa, ja jak kiedyś chciałem zwiększyć prędkość, to się niedało ani zrobić cesji, ani podpisać nowej umowy ani w żaden sposób załatwić tej sprawy. Stara umowa musi się skończyć i dipiero wtedy można pomyśleć. beton to beton.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 24 sty 2013 20:33:50   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
dzisiaj byłem akurat u nowej klientki orange która ma neo 10mb. miałem możliwość i sprawdziłem prędkość (modem synchronizował się na na ~12000download / ~1100upload okazało się że po zaznaczeniu annex M modem zsynchronizował się na ~12000down / ~1300 upload
czyli domyślam się że przy dslu nie limitowanym do 1mb uploadu w annex M można liczyć na te 3mb ?

zadzwonił bym pogadać na party line ale znowu mnie skroją dychę za miłą rozmowę :)

czy ktoś wie ile adresów zewnętrznych daje orange do tych ekstra dsli w cenie 139zl netto?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 25 sty 2013 2:02:32   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 11 gru 2012 18:33:39
Posty: 15
Lokalizacja: Cała Polska
krzysztof24 napisał(a):
czyli domyślam się że przy dslu nie limitowanym do 1mb uploadu w annex M można liczyć na te 3mb ?


Jeśli się nic nie zmieniło w krosach to nie będzie 3M bo są widełki ustawiane na zasadzie Neo/DSL 10M -> down ok 2,5M-12,5M up 256-1,3M.

krzysztof24 napisał(a):
czy ktoś wie ile adresów zewnętrznych daje orange do tych ekstra dsli w cenie 139zl netto?


Dostajesz max 8 adresów (3 na obsługę, 5 dla siebie).

_________________
Netia Biznes: Głos, Internet, Transmisja.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2013 0:59:30   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Dołączył(a): Cz, 30 gru 2010 10:08:51
Posty: 287
Ma ktos juz tego dsl 40/4 ?

jaki modem postawili ?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2013 2:45:07   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Dołączył(a): So, 24 paź 2009 3:58:41
Posty: 149
Koledze uruchomili. Dostał jakiś modem combo obsługujący VDSL2 i ADSL2+. Spina mu się na 18/1,3 (synchronizacja) w ADSL2+. Wszystko wskazuje na to, że 40/4 to tylko marketingowa ściema, w praktyce odpalają to w ADSL2+.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2013 18:35:47   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Dołączył(a): Cz, 30 gru 2010 10:08:51
Posty: 287
jutek napisał(a):
Koledze uruchomili. Dostał jakiś modem combo obsługujący VDSL2 i ADSL2+. Spina mu się na 18/1,3 (synchronizacja) w ADSL2+. Wszystko wskazuje na to, że 40/4 to tylko marketingowa ściema, w praktyce odpalają to w ADSL2+.


mi tez podobnie sie spiął ale gość mówił że aby sie spieło 40/4 musi byc jako vdsl spiety, wiec walcze dalej :)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2013 20:05:01   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Dołączył(a): Wt, 09 cze 2009 10:40:36
Posty: 400
A jak tam panowie pingi , synchronizacja , zerwania ?
Trzyma to te parametry na jakie się spina po ADSL2+ czy są jakieś jazdy ze stabilnością ?
Stary DSL trzymał jak skała (bynajmniej u mnie) a jak ten nowy ?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2013 20:52:30   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Dołączył(a): Cz, 30 gru 2010 10:08:51
Posty: 287
lysy500 napisał(a):
A jak tam panowie pingi , synchronizacja , zerwania ?
Trzyma to te parametry na jakie się spina po ADSL2+ czy są jakieś jazdy ze stabilnością ?
Stary DSL trzymał jak skała (bynajmniej u mnie) a jak ten nowy ?


ping kolo 20, prędkość narazie trzyma. racja że stary DSL był jak skała tam jak mialo byc 8 to bylo 8 jak 15 to 15 a tu chyba orange zaczyna kombinować z usługami DO...... bo usłyszałem takie txt na infolinii i przykre ze tez DSL ma być DO....

choć za taka kasę to trzeba będzie się pogodzić


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 sty 2013 23:15:22   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Obserwator
Obserwator

Dołączył(a): Pn, 02 lut 2009 22:20:10
Posty: 39
lysy500 napisał(a):
Stary DSL trzymał jak skała (bynajmniej u mnie) a jak ten nowy ?


Pogooglaj sobie, jakie jest znaczenie słowa "bynamniej" i czym się ono różni od słowa "przynajmniej" ;)

_________________
Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 29 sty 2013 0:44:00   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3642
lukaszek napisał(a):
chyba orange zaczyna kombinować z usługami DO...... bo usłyszałem takie txt na infolinii i przykre ze tez DSL ma być DO....

choć za taka kasę to trzeba będzie się pogodzić

DSL chyba od zawsze był 'do' ale fakt że prędkości trzymał.
Na początku mojej przygody była taka sytuacja, linia trzymała ślicznie prędkość (wtedy 4mbit) przez pół roku, później była awaria, a po awarii prędkość już coś w okolicach 3mbit. Dzwonię więc na infolinię i mówię że działało świetnie, a teraz po awarii tak średnio a pani szybko zakończyła rozmowę że prędkości nie są gwarantowane.
Naszczęście kilka dni później znów wszystko szło z pełną parą..


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 29 sty 2013 10:43:53   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Wt, 29 sty 2013 10:34:12
Posty: 2
Witam, właśnie się przesiadłem na extra dsl u mnie jest 16/1,5 i trzyma nie zrywa odległość do centrali 700metrów,
Panowie jak ten Comtrend VI-3223u ustawić żeby chodził tylko jako modem i żeby sobie podłączyć swój ruter ,szukałem funkcji half-bridge'a tak jak pisał "slapaw" ale nie widzę :( mam tylko dostęp do funkcji użytkownika .


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 29 sty 2013 14:26:35   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 26 mar 2006 11:40:34
Posty: 123
Lokalizacja: Przeworsk
Panowie. A mi dzisiaj orange odpowiedział po prośbie o wywiad że tą usługę czyli extra dsl świadczą tylko dla firm czyli klientów soho.
Nigdy w tepsie nie było problemu żeby wziąść dsl na osobę prywatną a teraz takie jaja.
Wy macie na osoby prywatne czy na firmy ten dsl ?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 29 sty 2013 15:20:42   Tytuł: Re: TP/Orange: Promocja "Ekstra DSL"
 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Dołączył(a): Cz, 30 gru 2010 10:08:51
Posty: 287
radmos napisał(a):
Witam, właśnie się przesiadłem na extra dsl u mnie jest 16/1,5 i trzyma nie zrywa odległość do centrali 700metrów,
Panowie jak ten Comtrend VI-3223u ustawić żeby chodził tylko jako modem i żeby sobie podłączyć swój ruter ,szukałem funkcji half-bridge'a tak jak pisał "slapaw" ale nie widzę :( mam tylko dostęp do funkcji użytkownika .


Dzwoń na infolinie TP 801 600 006 oni muszą to zmienić
ja juz od 3 dni ich nekam, tylko niedaj sie wrobic ze panienka Ci bedzie gadac ze to taki modem i tak dziala

ja na to nie poszedłem i dalej jako zgłoszenie poszło bo nawet publicznej IP nie dzialaja, albo ten modem jest zjebany albo oni go ustawic nie umieją.

Mówiłem im ze 95% ludzi którzy zamówią ten DSL chcą mieć go jako bridge i mieć otrzymane IP


Ostatnio edytowano Wt, 29 sty 2013 15:22:23 przez lukaszek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL