Odniosę się jeszcze do sprawy połączeń bezprzewodowych i ich trybów. Nie jest prawdą, że przy routingu nie ma wds'ów.
Ja wszystkie linki p2p mam station-wds <> ap-bridge (no może prawie wszystkie). Wszystko zależy jak budujesz sieć.
W mojej sieci połączeniówki mają maskę /29, z prostej przyczyny, bo ja oddzielam sprzęt wirelessowy od routerów i najczęściej wykorzystuję konfigurację:
(ROUTER 10.1.17.249)----( WIRELESS 10.1.17.251 ) <> <> ( WIRELESS 10.1.17.252 )--- (ROUTER 10.1.17.250 )
------------- skrętka
<> <> <> wds
i to sprawdza się świetnie, wtedy nie ważne czy za ten wireless masz tonze, jakiegoś ubeka, quick bridge'a czy mt.
Przy masce przez /30 i chęci zasŧapienia z jednej strony karty w mt, na jakiś bridge (typu airbox) pojawia się problem jak tą 411-stkę (czy cokolwiek innego) zaadresować, chyba że ktoś jest hardcorem i mac-telnet ... ok, wtedy trzeba discovery w mt zostawić włączone, chyba że maci na pamięć, albo na karteczce

Druga kwestia to na przykład backup'owy link robiony tanim kosztem wstrzeliwując się w AP innego nadajnika, wds dla tego połączenia (static) na niego ip, zmieniony koszt i już masz spokój i backupowy link.
Także wds'y też występują w routingu ... najlepiej odseparować wireless od routerów, wtedy uzyskuje się maksymalną elastyczność.