Trzepak.pl

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 28 lip 2010 21:01:17   Tytuł: Re:

Żółtodziób
Żółtodziób

qnx napisał(a):
parametr authoritative ustawiony jest na no
Dodam jeszcze to co zasugerowałes i sprawdze

A powinien być na yes (jeśli nadal z tym walczysz).

PostNapisane: Pn, 02 sie 2010 15:09:08   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Czytelnik
Czytelnik

Chyba jednak muszę zrobić na odwrót i najpierw zrobić centralny koncentrator pppoe po czym jeszcze na bridgu skonfiguruje każdemu klientowi login i hasło a potem będę przechodził powoli na routing i koncentratory na MT+Radius. Czy takie rozwiązanie jest dobre? Będę niedługo musiał być u każdego klienta osobiście więc przy okazji wpisze im login i hasło, stąd tak trochę od tyłu, bo routingu do tego czasu nie dam rady zrobić ;/

Mam około 100klientów więc RB450 odpada bo czytałem gdzieś że pociągnie ok 70 klientów, mam routerek na linuksie więc chciałbym go wykorzystać, tylko ile taki serwerek da rade klientów pociągnąć? 4GB ram i 2,6 procek.

PostNapisane: Śr, 04 sie 2010 15:48:40   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Czytelnik
Czytelnik

Co myślicie o mojej koncepcji?

PostNapisane: Cz, 05 sie 2010 20:54:38   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Subskrybent
Subskrybent

sam tak robilem i sie sprawdzilo,potem jeszcze jakies szopki i poprawki

450g powinno dac rade,tym bardziej ze 100 osob jednoczesnie nie bedzie zalogowanych, oraz gdy uda Ci sie szystkich ludzi z nadajnika przepisac na pppoe to juz przerzucasz ich na nowy router, a 450g odpoczywa

ale zastanawia mnie ile taki 450g jest w stanie przerzucac i priorytetowac mb?
aktualne lacze to 30mb, w szczycie - okolo 25-28mb procek leci do 80%
na tym routerze jest priorytetowanie po portach i ip, oraz podzial na podsieci - sfq

czy gdy zaczne dobijac do 90% to zastanawiac sie nad wyzszym modelem rb czy lepiej komus zaplacic aby to z optymalizowal i wrzucil pcq?

PostNapisane: Cz, 05 sie 2010 23:38:01   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Czytelnik
Czytelnik

No tak tylko że będzie problem z spięciem RB z bazą lms ;/

PostNapisane: Pt, 06 sie 2010 0:27:37   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Dev napisał(a):
No tak tylko że będzie problem z spięciem RB z bazą lms ;/

W sensie ?

Radius?

PostNapisane: Pt, 06 sie 2010 0:37:23   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Czytelnik
Czytelnik

A no tak, sorki.
Czyli jednak zrobić to na MT i radius na routerze linux? Tylko czegoś nie rozumiem i pewnie wynika to z mojej niewiedzy. Jeśli u klienta będę wtedy konfigurował login i hasło to skąd będzie wiadomo że ma on się autoryzować akurat na tym MTku?

PostNapisane: Wt, 10 sie 2010 22:15:11   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Czytelnik
Czytelnik

OK wybrałem jako centralny koncentrator RB450G, ale dopóki go nie kupię to wydzieliłem sobie port na RB450 i wpiąłem do switcha gdzie jest lan. Zainstalowałem freeradiusa i skopiowałem sample/radius-sql.conf do sql.conf uruchomiłem radiusd -X. Jednak z konfiguracją MT mam problem. Korzystałem z tego http://netkod.pl/?p=5 jednak jest to do bardzo starej wersji i teraz to się trochę różni i coś nie chce mi trybić.

Co po kolei w MT muszę ustawić żeby było ok?
Co muszę wpisać w lms, jakie dane dla urządzenia itp.?
Czy po wpisaniu danych do lms muszę coś przeładowywać?
Czy zwykłe wpięcie portu tego MT z przypisanym adresem do switcha przyniesie skutek, czy muszą być dwa interfejsy w bridge czy może jeszcze jakoś inaczej?

PostNapisane: Cz, 02 wrz 2010 4:18:23   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Odniosę się jeszcze do sprawy połączeń bezprzewodowych i ich trybów. Nie jest prawdą, że przy routingu nie ma wds'ów.
Ja wszystkie linki p2p mam station-wds <> ap-bridge (no może prawie wszystkie). Wszystko zależy jak budujesz sieć.
W mojej sieci połączeniówki mają maskę /29, z prostej przyczyny, bo ja oddzielam sprzęt wirelessowy od routerów i najczęściej wykorzystuję konfigurację:

(ROUTER 10.1.17.249)----( WIRELESS 10.1.17.251 ) <> <> ( WIRELESS 10.1.17.252 )--- (ROUTER 10.1.17.250 )

------------- skrętka
<> <> <> wds

i to sprawdza się świetnie, wtedy nie ważne czy za ten wireless masz tonze, jakiegoś ubeka, quick bridge'a czy mt.
Przy masce przez /30 i chęci zasŧapienia z jednej strony karty w mt, na jakiś bridge (typu airbox) pojawia się problem jak tą 411-stkę (czy cokolwiek innego) zaadresować, chyba że ktoś jest hardcorem i mac-telnet ... ok, wtedy trzeba discovery w mt zostawić włączone, chyba że maci na pamięć, albo na karteczce :)

Druga kwestia to na przykład backup'owy link robiony tanim kosztem wstrzeliwując się w AP innego nadajnika, wds dla tego połączenia (static) na niego ip, zmieniony koszt i już masz spokój i backupowy link.

Także wds'y też występują w routingu ... najlepiej odseparować wireless od routerów, wtedy uzyskuje się maksymalną elastyczność.

PostNapisane: Pn, 06 wrz 2010 8:12:56   Tytuł: Re: Wdrożenie pppoe + ospf

Czytelnik
Czytelnik

Wrócę jeszcze do tematu, bo już prawie wszystko wiem, jednak jak podzielę sieć na podsieci i przydzielanie adresów klientom przez pppoe to wpisując klienta do lms muszę wiedzieć jaka podsieć jest na konkretnym nadajniku, żeby przypisać mu odpowiedni adres i wpisać jego mac do access listy. Co jeśli mam laptopa serwisowego i chciałbym żeby zawsze otrzymywał jakiś tam adres, niekoniecznie z puli która jest na danym nadajniku.

Gdzieś czytałem że przydzielając adresy zew klientom po prostu rozgłaszana jest podsieć /32 przez co nie trafimy adresów na przyłączeniówkach klientów. Czy to prawda i czy mogę tak zrobić również z laptopem?

Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2