Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 31 sty 2007 14:12:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15600
Lokalizacja: Wrocław
http://www.gweep.net/~sfoskett/tech/poecalc.html
może komuś się przyda, ale uwaga, długość kabla podajemy w stopach, które można najłatwiej przeliczyć w googlu pytając np.:
20 meters in feet

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 04 kwie 2007 22:44:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 03 mar 2007 15:53:18
Posty: 17
Lokalizacja: Z dołu Polski
no fajne ale dla nieelektroników, jak dla mnie coś na temat bo sobie projektuje płytki do PoE :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2007 9:10:59 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 15:59:46
Posty: 1081
Lokalizacja: Warszawa
o własnie :D jak ktoś by zaprojektował taką płytkę i chciał by udostępnić schemat... było by bardzo miło. Ale wiadomo każdy ceni swoją prace, wiec do niczego nie namawiam :P

_________________
Franz Ferdinand - Take Me Out
Jeśli moja wypowiedz pomogła rozwiązać problem kiknij POMÓGŁ...
,,Pomożecie.... Pomożemy" :)


Na górę
Post: czw, 05 kwie 2007 12:41:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 03 mar 2007 15:53:18
Posty: 17
Lokalizacja: Z dołu Polski
a dlaczego by nie :oczko: jak dopije kawe to zaczne robic zrobie dwie wersje z wbudowanym zasilaczem i zewnetrznym ,projekcik wyglada następująco obudowa z dwoma gniazdami RJ45 i wtyczka 230V lub dwa gniazda RJ45 i gniazdo na wtyczke od zasilacza po skretce z jakies 24V stałego a przy AP tez dwa razy gniazdo RJ45 prąd 1,5A lub 3A napiecie regulowane od 1,2V do 15V na stabilizatorze liniowym mozna by i na przetwornicy DC/DC zrobic.Nie wiem czy ktos cos z tego zrozumiał ale miło ze przeczytał. :zlosnik:


Ostatnio zmieniony pt, 06 kwie 2007 0:23:51 przez sajgonki, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 05 kwie 2007 15:11:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 mar 2004 20:15:30
Posty: 563
Lokalizacja: Bolków
przydalo by sie jakies rozwiazanie np skretka puszczac na strych np 24 V a na górze na strychu stabilizowac go na odpoowiednie napiecia np 12 , 7.5 V przydał by sie taki projekt na pewno by to rozwiązało sprawe wielu administratorom również mam z tym problem APki na 12 V chodza w miare na zasilaniu po skretce wiekszy problem mam ze switachmi i jednym apkiem na 7,5 gdzie sa wieksze spadki napiecia i przy wiekszym obciazeniu po prostu się zawieszają. Pozdrawiam czekam z niecierpliwościa na jakiś schemat


Na górę
Post: pt, 06 kwie 2007 8:43:16 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 15:59:46
Posty: 1081
Lokalizacja: Warszawa
To można było by zrobić tak... aby na płytce znalazły się 2 gniazdka rj45, wejście od zasilania, i odpowiednie dwa przewodziki zcrosować;] puścić tak np 48V(bo im wyższe nap tym mniejsze spadki napięć) 48 V leci tuż przed apeka gdzie jest zwykła przetwornica(na 12V czy ile kto tam chce) z jakimś mostkiem stabilizującym i kilkoma kondensatorami i to wszystko. Tylko nie wiem czy zaraz jakiś urząd bezpieczeństwa państwa:P nie przyczepi się że w listwach leci 48V zamiast bezpiecznego 24V. A na dodatek jeśli ktoś ma te 48V puszczone na nie wiadomo jakim odcinku i dochodzi mu np. 45V zamiast 48V i wychodzi mu(na przetwornicy) 10.8V zamiast 12V to zawsze może sobie odwinąć parę zwojów lub dowinąć i uzyska odpowiednie nap.

_________________
Franz Ferdinand - Take Me Out

Jeśli moja wypowiedz pomogła rozwiązać problem kiknij POMÓGŁ...

,,Pomożecie.... Pomożemy" :)


Na górę
Post: pt, 06 kwie 2007 9:13:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4441
Lokalizacja: woj Śląskie
Pietro54 pisze:
To można było by zrobić tak... aby na płytce znalazły się 2 gniazdka rj45, wejście od zasilania, i odpowiednie dwa przewodziki zcrosować;] puścić tak np 48V(bo im wyższe nap tym mniejsze spadki napięć) 48 V leci tuż przed apeka gdzie jest zwykła przetwornica(na 12V czy ile kto tam chce) z jakimś mostkiem stabilizującym i kilkoma kondensatorami i to wszystko. Tylko nie wiem czy zaraz jakiś urząd bezpieczeństwa państwa:P nie przyczepi się że w listwach leci 48V zamiast bezpiecznego 24V. A na dodatek jeśli ktoś ma te 48V puszczone na nie wiadomo jakim odcinku i dochodzi mu np. 45V zamiast 48V i wychodzi mu(na przetwornicy) 10.8V zamiast 12V to zawsze może sobie odwinąć parę zwojów lub dowinąć i uzyska odpowiednie nap.


Odkryłeś amerykę :) opisujesz właśnie standard IEEE 802.3af który wykorzystuje 48v i przetwornice w urządzeniach.

_________________
Jardo


Na górę
Post: pt, 06 kwie 2007 9:29:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 03 mar 2007 15:53:18
Posty: 17
Lokalizacja: Z dołu Polski
macie i sie cieszcie,wczoraj zrobione,pierwsze zdjecie to zasilacz drugie to stabilizator z regulacja napięcia :zlosnik:

Obrazek

Obrazek

a tak wygląda w praktyce
Obrazek


Ostatnio zmieniony sob, 07 kwie 2007 17:34:47 przez sajgonki, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 06 kwie 2007 9:54:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 mar 2004 20:15:30
Posty: 563
Lokalizacja: Bolków
Witam jeszcze prosił bym o opis części gdzie jakie kondensatory opory itd :)


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2007 19:52:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 15:59:46
Posty: 1081
Lokalizacja: Warszawa
nie chciał bym ponaglać, ale w akcie miłosierdzia dla nas dokończył byś ujawniania tajemnicy :D tj. podał byś wartości elementów

_________________
Franz Ferdinand - Take Me Out

Jeśli moja wypowiedz pomogła rozwiązać problem kiknij POMÓGŁ...

,,Pomożecie.... Pomożemy" :)


Na górę
Post: wt, 15 maja 2007 22:59:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 maja 2004 20:00:45
Posty: 2297
regeneruje temat, ktoś może powiedzieć coś o tym schemacie?? ktoś co się coś zna bardizej niż ja?? ;)


a ja to tak myślałem że lepiej puścić zasilanie po 4 przewodach nie tylko dwóch..

_________________
"...Dyplomacja to taka sztuka mówienia spier...j, tak aby Twój rozmówca poczuł radość z powodu oczekującej go podróży..."


Na górę
Post: śr, 16 maja 2007 17:20:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 wrz 2006 15:36:25
Posty: 910
Pietro54 pisze:
A na dodatek jeśli ktoś ma te 48V puszczone na nie wiadomo jakim odcinku i dochodzi mu np. 45V zamiast 48V i wychodzi mu(na przetwornicy) 10.8V zamiast 12V to zawsze może sobie odwinąć parę zwojów lub dowinąć i uzyska odpowiednie nap.


Przecież można zastosować stabilizator napięcia tak, jak to zrobił kolega sajgonki - układ utnie napięcie do odpowiedniej wartości.

Jeśli chodzi o wartości elementów - można ustawić tak jak na tym rysunku (są drobne różnice): http://www.belza.cz/pwrsply/317-sch2.gif

_________________
Obrazek


Na górę
Post: wt, 22 maja 2007 10:28:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 24 lis 2003 16:22:42
Posty: 489
matti

to jest zwykła aplikacja regulowanego stabilizatora napięcia z zabezpieczeniem przeciw zwarciowym
jak już napisano kręcisz potencjometrem i na mierniku widzisz jakie masz napięcie

braknie mi tu tylko info tym że napięcie na wejściu powinno być o min (3V +strata V na kablu) większe niż oczekiwane napięcie na wyjściu

ps
ja wykonuje coś podobnego ale w połączeniu z net prot. i stosuje najprostszą aplikacje lm 317 z 2 kondensatorami, 1 potencjometrem i 1 opornikiem - i spisuje sie doskonale do zasilania swiczy 7,5V 1A na ok 50m kabla
tylko ja jako źródło prądu mam zasilacz bufowy 12V z aku 10A (4 swicze to ok 2-2,5h podtrzymania pomimo braku 230V)

pozdrawiam


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 10 gru 2016 2:54:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl