Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 26 mar 2013 10:21:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
Witam
jestem zielony w temacie, mam dość dużą działke i chiałbym sobie zrobić internet w promieniu ok 200-300m od domu, na działce jest też domek letniskowy (200m od mojego domu) do którego przyjeżdżają znaimoi z laptopem i też chcieli by mieć neta, w tej chwili mam neostrade i liveboxa 2.0 chciałbym to zrobić jak najmniejszym nakładem finansowym, proszę o pomoc jak to rozwiązać, kupić jakiś nadajnik dookólny? antene? są wogóle takie podłączane do liveboxa? czy musze kupić router?


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 10:45:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Kupujesz dowolny AP (byle miał odkręcaną antenę) + dowolna antena dookolna(zewnętrzna).


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 11:04:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 13 paź 2012 14:53:00
Posty: 216
Jakiegoś APka i antenke dookolna.

Tak 4fun
http://korpol.pl/index.php?p2231,rb-met ... ram-level4

i

http://korpol.pl/index.php?p1479,omni-2 ... -vp-2-4ghz


Dałoby radę.


A tak poważnie to napisz ile masz $$ na to.


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 11:38:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 22:05:43
Posty: 604
Najlepiej zainwestować w coś sprawdzonego - horizon mini 9dBi + bullet M2.


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 11:57:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 29 wrz 2009 12:10:16
Posty: 2908
Lokalizacja: Kraków
Jeśli to tylko Internet to bullet 2 mu wystarczy, nie ma potrzeby stosowania tutaj nki.
Chyba, że ma jakąś hiper, mega neo od TP.

_________________
Oddaj krew, to ratuje życie, dla Ciebie to tylko godzina i dodatkowe profity :)


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 15:47:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
neostrade mam 10Mb/s ale i tak chodzi tylko jako 6Mb/s, livebox musi zostać bo mam z niego jeszcze tv i telefon, chcę żeby to jak najtaniej wyszło bo net w terenie będzie tylko sporadycznie używany, jednak żeby był stabilny bezawaryjny.
a coś takiego AP i antena w jednym
http://allegro.pl/antena-ap-zewnetrzny- ... 61533.html


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 16:27:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
wiesz... trochę głupoty piszesz...
jak ma być bezawaryjnie i stabilnie, to chyba nie ma znaczenia czy bedzie sporadycznie używany, czy codziennie przez 6 godzin?
albo robimy dobrze i nie po najmniejszej linii oporu, albo najtaniej i z wszystkimi konsekwencjami.
Co do propozycji którą podałeś, to wpisz sobie w forumową wyszukiwarkę yagi.pl i zobaczysz.
osobiście uważam że o ile sprzęt z tej firmy nienadaje się dla zastosowań komercyjnych, to byćmoże w domu da rade, ale głowy nie dam uciąć.


Na górę
Post: wt, 26 mar 2013 19:35:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 22:05:43
Posty: 604
dan110 pisze:
neostrade mam 10Mb/s ale i tak chodzi tylko jako 6Mb/s, livebox musi zostać bo mam z niego jeszcze tv i telefon, chcę żeby to jak najtaniej wyszło bo net w terenie będzie tylko sporadycznie używany, jednak żeby był stabilny bezawaryjny.
a coś takiego AP i antena w jednym
http://allegro.pl/antena-ap-zewnetrzny- ... 61533.html



W dziale jak nie należy robić WIFI masz foto wnętrza takiej doniczki.
Zainwestuj w sprawdzone i przetestowana zestawy, jeśli nie masz budżetu na nowe, kup na allegro lub forum używki.


Na górę
Post: śr, 27 mar 2013 12:39:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
czyli nic sensownego a tańszego niż ten zestaw horizon mini 9dBi + bullet M2 nie będzie


Na górę
Post: śr, 27 mar 2013 14:50:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 22:05:43
Posty: 604
dan110 pisze:
czyli nic sensownego a tańszego niż ten zestaw horizon mini 9dBi + bullet M2 nie będzie


Jeśli to ma być lowcost, to nie ma nic tańszego wartego uwagi:

http://www.cyberbajt.pl/produkt/1778/tp ... outer.html


Na górę
Post: śr, 27 mar 2013 15:15:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
a jak miało by wyglądać połączenie tego livebox do niego ten tp-link też by stał w domu i od niego antena na dach taka jak wczesniej podałeś tak?


Na górę
Post: śr, 27 mar 2013 22:27:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 22:05:43
Posty: 604
dan110 pisze:
a jak miało by wyglądać połączenie tego livebox do niego ten tp-link też by stał w domu i od niego antena na dach taka jak wczesniej podałeś tak?

Łączysz LB z tplinkiem skrętką, do 543 kablem koncentrycznym podłączasz antenę.
W przypadku bullet, urządzenie przykręcasz bezpośrednio do anteny, zasilanie i transmisja po skrętce.


Na górę
Post: czw, 28 mar 2013 9:17:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
dzięki za pomoc teraz już mniejwięcej wiem co i jak w wolnym czasie będe działał


Na górę
Post: wt, 17 cze 2014 17:15:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
Witam
kupiłem ten sprzęt:
http://korpol.pl/index.php?p115,bullet- ... -600mw-poe
http://korpol.pl/index.php?p56,dookolna ... dbi-2-4ghz

antenę skręciłem z bullet i co dalej? skrętką do liveboxa 2.0? czy jest potrzebny jakiś dodatkowy zasilacz? w komplecie nic nie było czy zasilanie będzie z liveboxa? jeśli tak to jak ułożyć skrętkę we wtyku rj45 standardowo pomarańczowo biały, pomarańczowy, biało zielny, niebiesko, biało niebieski, zielony, biało brązowy, brązowy?


Na górę
Post: wt, 17 cze 2014 17:34:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2624
Lokalizacja: Wrocław
Potrzebny jest zasilacz :oczko:
http://allegro.pl/ubiquiti-ubnt-mikroti ... 62410.html

Zarabiasz kabel normalnie i podlaczasz tak, kabel od bulleta do zasilacza - port POE kabel od LiveBoxa do zasilacza - port LAN
Wbijasz się na http://192.168.1.20 (log ubnt passwd: ubnt) i konfigurujesz urzadzenie :)


Na górę
Post: śr, 18 cze 2014 19:35:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4439
Lokalizacja: woj Śląskie
zapomnieli ci napisać/podpowiedzieć że bullety są domyślnie sprzedawane bez zasilaczy. W dziale goełda pełno jest ofert spzredaży zasilaczy po ubnt :)

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 26 cze 2014 17:57:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
Kupiłem już zasilacz i wszystko jest podłączone, pomóżcie mi skonfigurować tego bulleta żeby zadziałało bo nie wiem jak się za to zabrać


Na górę
Post: czw, 26 cze 2014 18:15:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 13 cze 2009 0:06:17
Posty: 591
Lokalizacja: Dantooine
Wbijasz na adres anteny (192.168.1.20), musisz ustawić sobie IP na karcie sieciowej np. 192.168.1.21. Logujesz się loginem i hasłem "ubnt". W zakładce wireless ustawiasz tryb AP(Punkt dostępowy) wpisujesz jakąś nazwę sieci zamiast ubnt. Niżej zmieniasz szerokość kanału np. na 20MHz, na samym dole masz ustawienia hasła wybierasz tryb szyfrowania i podajesz hasło. Przechodzisz do pierwszej zakładki (takich trzech rurek) i odznaczasz opcje AirMax. Zapisujesz ustawienia zatwierdzasz na górze strony . Tak wygląda podstawowa konfiguracja bez udziwnień.

http://www.youtube.com/watch?v=40gRLL2B6Vs

_________________
Niech internet będzie z tobą


Na górę
Post: czw, 26 cze 2014 19:00:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
Zrobiłem wszystko według linka na youtube i dziabie, dzięki za pomoc wszystkim bez was niedał bym rady zaraz ide sprawdzić w teren jak daleko net sieje
fenek96 niech moc będzie z tobą


Na górę
Post: pt, 27 cze 2014 14:04:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
Jeszcze takie pytanko ten adres 192.168.1.20 moge zmienić na jakiś swój np 192.168.1.25 żeby utrudnić komuś się wbić na tego bulleta, i czy to zabezpieczenie hasłem WPA2 jest w miare dobre, i czy można zwiększać zmniejszać moc anteny?


Na górę
Post: pt, 27 cze 2014 14:30:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 397
1. Tak, adres jest dowolny.
2. WPA2 jest uwazane za bezpieczne. Łamie sie je przez zgadywanie hasla. Jesli masz trudne haslo to jest ok.
3. Antena nie ma mocy. Antena ma zysk. Nie da sie go ruszyc, jest taka a nie inna. Moc nadawania ma karta radiowa. I w pewnym stopniu mozna ja zwiekszyc. Pamietaj, ze wiecej nie zawsze znaczy lepiej.


Na górę
Post: pt, 27 cze 2014 23:06:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 13 cze 2009 0:06:17
Posty: 591
Lokalizacja: Dantooine
Dopowiem że do zmiany mocy nadawania bulleta służy suwaczek w zakładce wireless.

_________________
Niech internet będzie z tobą


Na górę
Post: wt, 13 sty 2015 18:58:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
Wszystko ładnie działało i nagle przestało, komputery nie widzą sieci, wpisując adres bulleta nie da się z nim połączyć, zasilacz świeci czyli chyba działa, na bullecie świeci jedna lub dwie zielone diody, co to może być? padł ten bullet? chyba za szybko miał być niezawodny.


Na górę
Post: wt, 13 sty 2015 21:52:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2120
Lokalizacja: /usr/src/sys
sprawdz na domyslnym IP bo moze jakims sposobem zresetowal sie do ustawien fabrycznych. Jest 1 zielona czy 2 bo to wazne. To ze zasilacz swieci nie znaczy ze zasila bulleta. Kabel do bulleta moze byc tez szmelc. Szukaj.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: wt, 13 sty 2015 22:14:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 26 lut 2013 15:15:45
Posty: 21
po domyślnym IP też nie łączy, świeci jedna zielona jakieś 2 sekundy potem dwie zielone też jakieś 2 sekundy a potem na ułamek sekundy mrygną wszystkie i tak od początku jedna dwie wszystkie, jak ewentualnie sprawdzić zasilacz?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 22:27:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl