Trzepak.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 8:57:20   Tytuł: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy...
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Dołączył(a): Śr, 18 maja 2005 21:31:38
Posty: 154
Od około tygodnia mam w sieci taki komunikat przy wyszukiwaniu przez google :

--------
Aby kontynuować, wpisz widoczne poniżej znaki:
>>CAPTCHA<<
Włącz wyświetlanie obrazów

Informacje o tej stronie

Nasze systemy wykryły nietypowy ruch pochodzący z Twojej sieci komputerowej. Ta strona ma na celu sprawdzenie, czy to rzeczywiście Ty
wysyłasz żądania, a nie robot. Dlaczego tak się stało?

IP
--------

Komunikat wyskakuje u mnie i innych osób w sieci. Jest to już strasznie irytujące. Można to gdzieś zgłosić?
Na komputerach bota raczej nie ma ale 100% pewnosci nie mam.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 10:03:33   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3628
no więc raczej napewno jest. poszukaj po tych, co są za natem na danym ip.
pozatym temat już był i niepamiętam jak się skończyło, ale użyj opcji 'szukaj' a napewno znajdziesz..


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 10:14:48   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 02 kwi 2006 15:08:46
Posty: 581
Lokalizacja: Lublin
Też od około tygodnia mam taki problem, doszukałem się że to nie wirus, chociaż wiadomo powstają nowe i ciężko to stwierdzić jednoznacznie, ponoć to dodatki SEO do przeglądarek, które spamują googla, coś związanego z page rank, jeszcze nie wiem jak sie nazywają, ale nawet na linuxa są i tak działają ( info znalezione w necie)

_________________
yep


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 12:26:18   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): Wt, 12 lut 2013 0:59:34
Posty: 309
Lokalizacja: Szczecin
Wystarczy jedna-dwie osoby ze źle skonfigurowanym dodatkiem SEOquake do FireFoxa i będzie problem na tym IP. Odpytywanie google, szczególnie o site domeny, jest bardzo szybką drogą do blokady danego IP. Tak samo jak odpytywanie o dużą liczbę fraz bez odpowiednich przerw. Najlepiej namierzyć człowieka i dać mu osobny publiczny IP to sobie tylko zablokuje google a nie innym.

_________________
http://advseo.pl


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 16:03:48   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Dołączył(a): Śr, 18 maja 2005 21:31:38
Posty: 154
ok, tylko jak namierzyć 1 komputer na 40 ?
Odcięcie netu odrazu nie zdejmie tego zabezpieczenia..


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 16:10:13   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Wt, 29 wrz 2009 13:10:16
Posty: 2970
Może przepnij połowę klientów na inny zewnętrzny IP?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 16:40:08   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Dołączył(a): So, 04 gru 2010 20:51:09
Posty: 290
identyczny temat jest tu : http://trzepak.pl/viewtopic.php?f=18&t=40968

zajadacz napisał(a):
Wystarczy jedna-dwie osoby ze źle skonfigurowanym dodatkiem SEOquake do FireFoxa i będzie problem na tym IP


Co rozumiesz przez złe skonfigurowanie?


Ostatnio edytowano Pt, 23 sie 2013 17:40:29 przez vcr, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 17:28:09   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): Wt, 12 lut 2013 0:59:34
Posty: 309
Lokalizacja: Szczecin
vcr napisał(a):
Co rozumiesz przez złe skonfigurowanie?
Że ustawisz żeby dla każdej strony na którą wejdziesz sprawdzał parametry automatycznie, a nie na żądanie. Jeszcze gorzej jak ustawisz żeby w google wyświetlał automatycznie parametry dla wszystkich wyszukiwanych stron, wtedy blokada pewna po kilku wyszukaniach.

_________________
http://advseo.pl


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 sie 2013 21:26:31   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Śr, 16 maja 2012 21:55:49
Posty: 584
Lokalizacja: WLKP
mctel napisał(a):
ok, tylko jak namierzyć 1 komputer na 40 ?

:rotfl: A jak namierzyć 1 na 2000???!!! :zlosnik:


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 27 sie 2013 0:10:09   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
adamosad napisał(a):
mctel napisał(a):
ok, tylko jak namierzyć 1 komputer na 40 ?

:rotfl: A jak namierzyć 1 na 2000???!!! :zlosnik:


chyba nie masz 2000 klientów na jednym adresie?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 16 wrz 2013 16:42:22   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): So, 20 paź 2012 10:13:57
Posty: 12
u nas taki problem spowodował klient używający programy anty-plagiat.. :D


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 17 wrz 2013 11:29:58   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 11 sie 2009 9:56:32
Posty: 385
Lokalizacja: Tarnów
A ja sam coś takiego wywołałem ściągając za pomocą jDownloadera mp3 z YouTube.

_________________
Tarnowskie forum airsoftowe


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 17 wrz 2013 14:37:41   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Dołączył(a): Cz, 13 paź 2011 16:59:07
Posty: 56
adamosad napisał(a):
mctel napisał(a):
ok, tylko jak namierzyć 1 komputer na 40 ?

:rotfl: A jak namierzyć 1 na 2000???!!! :zlosnik:


Wystarczy tcpdump, wireshark, dużo czasu i cierpliwości :)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013 11:07:25   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 24 wrz 2013 18:48:52
Posty: 90
i dobre filtry do wiresharka ;)

_________________
Hurtownia internetowa dla sieciowców - kable swiatlowodowe.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013 20:53:13   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Śr, 16 maja 2012 21:55:49
Posty: 584
Lokalizacja: WLKP
krzysztof24 napisał(a):
adamosad napisał(a):
mctel napisał(a):
ok, tylko jak namierzyć 1 komputer na 40 ?

:rotfl: A jak namierzyć 1 na 2000???!!! :zlosnik:


chyba nie masz 2000 klientów na jednym adresie?

Pytanie było retoryczne i "troszku" szydercze ponieważ 40 kompów do namierzenia to żaden problem a sytuacja np. z 1000-em pewnie może się wydarzyć i co wtedy??? :zlosnik:


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013 22:10:01   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 15 sie 2005 20:04:37
Posty: 936
ilu max klientów trzymacie na jednym adresie ? albo czy jest jakaś cyfra której nie powinno się przekraczać z jakichś powodów /?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 07 paź 2013 12:06:50   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 24 wrz 2013 18:48:52
Posty: 90
magiczna cyfra 1337 ;-)

_________________
Hurtownia internetowa dla sieciowców - kable swiatlowodowe.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 14 kwi 2014 0:40:13   Tytuł: Re: Google bot protection - Nasze systemy wykryły nietypowy.
 
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Dołączył(a): Cz, 03 sty 2013 0:43:17
Posty: 50
Witajcie Panowie.

W sieci pod jednym IP mam użytkowników (1x UBUNTU, WinXP, Android (tablet) oraz Win7)
Na żadnym nie ma wirusów, ale od niedawna muszę wpisywać obrazki żeby odblokować google. Wyszukiwarka WP i Onet działają.
Serwer mam na MT411. Czy da się sprawdzić z poziomu MT który komputer wysyła? Mogę prosić o pomoc


Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL