Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 30 lis 2017 22:11:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 27 lis 2017 10:58:53
Posty: 5
Witam

Mam kilka fizycznych serwerów, z czasów gdy nie było w firmie żadnego informatyka - outsourcing it..., chciałbym je zmodernizować i zwirtualizować. Prosiłbym o ocenę mojego projektu i czy byście coś zmienili

Do dyspozycji mam:
1. Nowy serwer hp dl380g9 32GB RAM + 4x300GB SAS 10K + 2x e5-2620v4 + Win 2016 STD - jeszcze w kartonie
2. Stary hp dl380g6 32GB RAM + 2x300GB SAS (RAID1) + 2x900GB SAS (RAID1) + 2x E5520 + Win 2012 R2 STD
na którym po modernizacji (zmiana systemu, dołożenie RAMU) postawiłem na pierwszym raidzie z 300GB dysków instancję Windows 2012R2 z rolą hyper -v, a na drugim raidzie z dysków 900GB stoja pliki maszyn:
Maszyna 1
CentOS - WWW
Maszyna 2
Windows Server 2012 R2 z usługami terminalowymi 15-20 użytkowników do pracy na WF-MAGu, (patrz niżej)
Maszyna 3
Windows Server 2012 R2 z domeną i DNS

oraz maszyny, które chcę zastąpić/zmodernizować to:
3. IBM 3540 m4 z Raid10 na 3,5" SASach 32GB RAM i E5-2620 x2 Windows 2012 STD
Na której stoi obecnie MS SQL STD 2008R2 ma bazę 21GB i na nim stoi ERP WF-MAG
4. HP ML350 G5 - leciwy serwer produkcyjny z windows server 2003, z sql 2008 express ,2GBRAM, RAID1 SAS 73GB i jakimś starym xeonem, baza danych koło 2 GB
5 HP ML350 G6 - leciwy serwer terminali z windows server 2003R2, 4GB RAM, RAID1 SAS 73GB i równie starym xeonem, do którego łączy się 4-5 osób w firmie i pracuje zdalnie na starych jeszcze dosowych programach + udostępnia kilka katalogów na raporty i inne rozszerzenia dla WF-MAGa

Chciałbym poznać opinie jak podzielibyście te serwery i co do nich ewentualnie dokupilibyście aby wydajność była lepsza niż obecnie.

Myśle nad dokupieniem jeszcze 4 szt SSD ADATA sp920 i 2 x 16GB ram do tego HP DL380G9

Plan mam tak co do hp dl380g9:
Na 4 szt SSD stworzyć raid 10 (lub 2 x RAID1)
Na 4 sasach postawić drugi raid 10


Na raidzie z sasów :
Postawić Win 2016 STD z rolą Hyper-V
Na tych samych dyskach uruchomić 2 maszyny wirtualne z Win 2016 STD
Maszyna Wirtualna 1:
2 instancje SQL:
-pierwsza 2008R2 STD(taką mam licencję) będąca bazą 21GB WF-MAG
-druga instancja 2008R2 express z bazą 2 GB - produkcyjną
/////
Bazy i tak są od siebie zależne, więc trzymanie ich na oddzielnych serwerach nie ma sensu- brak dostępu do którejkolwiek z nich i tak blokuje produkcję - i tym sposobem eliminuję z działania najstarszy serwer nr 4
////
do tej maszyny chciałbym podpiąć bezpośrednio raid z ssd i umieścić na nim pliki baz(tylko czy w tym przypadku nie powinienem rozdzielić logów i reszty na 2 raidy1 z tych 4 SSD? )
+ 2 fizyczne karty sieciowe z adresami IP Maszyn nr3 oraz 4 , tak aby końcówki nie odczuły zmian .
Maszyna Wirtualna 2:
Żywcem przeniesiona instancja Windows Server 2003 R2 z maszyny fizycznej nr 5
umieszczona na raid 10 z sasów (Wg infolinii Microsoft bez problemu, mogę zrobić downgrade Windows Server 2016 do 2003R2, jedynie licencje CAL muszę dokupić 2016)
+ 1 fizyczna karta sieciowa

Tym sposobem pozbędę się dwóch najstarszych serwerów a zwolniony serwer IBM posłużyłby jako failover backup z Windows Server hyper-v 2016
Do tego stoi jeszcze nas Qnapa, gromadzący backupy, którego pominąłem w rozpisce- ale jest :D

Zastanawia mnie jeszcze sama konfiguracja Hyper-V a konkretniej czy dyski VHD czy VHDx, o stałym czy zmiennym rozmiarze, czy ram przydzielać na sztywno czy może dynamicznie, którą generację maszyn wirtualnych wybrać.
Z góry dzięki za opinie.


Na górę
Post: pt, 08 gru 2017 8:58:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 218
Ja bym użył ESXi Free oraz XSi Backup. Jednak niezależnie od Hypervisiora takie moje rady poniżej.

Przede wszystkim hypervisiora postaw na dedykowanym do tego dysku lub nawet dobrym pendrive USB. Nie musi być w RAID, szkoda kasy. Jak padnie, to uruchomienie nowego ESXi to jakieś 15 minut, wystarczy przy konfiguracji zrobić sobie obraz dysku i trzymać gdziekolwiek. Największym błędem jest trzymanie hypervisiora oraz maszyn na jednym RAID/dysku.

Żeby się nie zrujnować finansowo to systemy używane do utrzymywania aplikacji możesz postawić nawet na SATAch 10k, ale same bazy wyrzucaj na SAS/SSD (przykład: Masz instancję Windowsa dla MSSQL. System i MSSQL trzymasz na C: którego plik jest na RAID opartym o SATA, a pliki bazy danych dla MSSQL trzymasz na dysku D: którego plik znajduje się na RAID opartym o SAS/SSD). Wtedy zyskujesz idealny moim zdaniem, stosunek ceny do jakości. Robię tak od lat i nikt nie narzeka :)

Jeżeli chodzi o backup. Ja robiłem swojego czasu pewien patent. Kopiowałem codziennie między serwerami (z różną konfiguracją sprzętową) pliki maszyn wirtualnych krzyżowo. Dzięki temu jak padł jeden to uruchomienie systemów z backupów trwało tyle co dodanie maszyn do inventory i ich uruchomienie. Oczywiście poza krzyżowym kopiowaniem jeszcze backup na QNAP/SYNOLOGY raz w tygodniu.

Mniej więcej tak
Serwery i ich wirtualki produkcyjne:
A ----- B
A1 ---- B1
A2 ---- B2
A3 ---- B3

Backup:
A ----- B
B1 ---- A1
B2 ---- A2
B3 ---- A3

QNAP:
BACKUP
A1, A2, A3, B1, B2, B3

Jak byś zrobił tak jak radzę, to moim zdaniem lepsze rozwiązanie to tylko macierze + pełna redundancja (2 serwery o tej samej konfiguracji, dwie macierze, dwa switche + backup na macierz zapasową lub taśmy).


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 12:44:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Odnosnie macierzy - zakladajac sprzet klasy enterprise nie musisz miec redundantnej macierzy - to sa juz urzadzenia, ktore w sobie maja zduplikowana elektronike i jedynym pojedynczym punktem sa dyski. Backup oczywiscie zawsze, ale replikacja macierzy jest zdecydownie niepotrzebna.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 19:27:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 218
Cenna uwaga. Zakładam jednak redundancję per strefa pożarowa w budynku zamiast per 1U :)


Na górę
Post: wt, 12 gru 2017 22:14:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 19 mar 2010 13:22:27
Posty: 23
To czy to będzie Hyper-V czy też VMWare nie ma żadnego znaczenia. VMware Free ma pewne ograniczenia, a mając już windows STD masz hypervisora + dwie maszyny wirtualne do tego. Do wyboru masz jeszcze XEN'a, tu masz full feature bez żadnych opłat.

Co do samego sprzętu: sprawdź czy w tych HP będą działały te SSD, swego czasu HP i inni zrobili taki myk, że dyski nieautoryzowane powodowały problemy: maksymalne kręcenie wiatrakami, błędy w kontrolerze RAID. Ostatnio słyszałem również, że pewne porty SAS były zablokowane w kontrolerze (albo jakoś tak :) ), trzeba było kupić licencje - ale to słyszałem z niepewnego źródła i tego nie potwierdzę.

Kupienie pamięci RAM to dobry pomysł, nie znam tego Twojego programu ale moim zdaniem 32GB RAM to mało na taki serwer, więc jak masz kasę kup sobie więcej. Dzisiaj kupujesz laptopa i ma 16GB.

1. Pamięć dynamiczna czy nie: zależy od Ciebie :)
2. Dyski fixed size zawsze będą szybsze od dynamic.
3. VHD vs VHDX - vhdx są nowsze i mogą być większe. VHD chyba max 2TB.
4. Gen 1 czy 2 https://docs.microsoft.com/en-us/window ... KMK_CentOS - nie ma to aż takiego znaczenia, chyba że koniecznie musisz mieć secure boota.

Co do RAID'ów: moze raid 5 ? Nie wiem czy jest sens robienia raid 0 w SSD one raczej nie powinny być waskim gardłem. Przy wyborze patrz na IOPS. I taka ciekawostka, nie zawsze SSD jest szybszy niż 15k dysk SAS.


Na górę
Post: czw, 11 sty 2018 2:14:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 66
art pisze:

"1. Pamięć dynamiczna czy nie: zależy od Ciebie :) "

To źle działa na bazodanowych VMkach

"2. Dyski fixed size zawsze będą szybsze od dynamic."

Tu zgoda w pełni

"3. VHD vs VHDX - vhdx są nowsze i mogą być większe. VHD chyba max 2TB."

2000GB a nie 2TB. Można się przy tym cholernie machnąć...

"4. Gen 1 czy 2 https://docs.microsoft.com/en-us/window ... KMK_CentOS - nie ma to aż takiego znaczenia, chyba że koniecznie musisz mieć secure boota."

Hmm, nie ma? Zgubisz konfigurację gen2 i jesteś w pupie jak był tam linux. Nigdy więcej nie wstanie chyba że plik dysku podmontujesz, przeniesiesz plik EFI w odpowiednie miejsce. Zabawy z tym dużo nie jest ale to zawsze coś


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 12:38:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 27 lis 2017 10:58:53
Posty: 5
Dzięki za odpowiedzi :)
Obecnie skonfigurowałem backupu podobnie jak to napisał Blejdas.

Oparłem to na hyper-v bo go jako tako znam.


Dyski SSD (ADATA SP920 ) działają bez problemu, dokupiłem jedynie kieszonki do nich i wykrywa je jak oryginały :) Chodzą w RAID 10 i stoią na tym wyłącznie pliki baz danych MSSQL, reszta configu na drugim raidzie z SASów (tu mowa o DL380G9)

Z tymi dyskami to fakt HP potrafi blokować. Kiedyś też w HP a konkretniej w innym DL380G6 próbowałem upchnąć 2 x 1TB 2,5" SATA w oryginalnych kieszonkach i tu psikus - chodziły, można było raida postawić, ale serwer przechodził w coś w stylu trybu awaryjnego i wszystkie wiatraki chodziły na 100% bo nie odczytywał temperatury tych dysków...
A co najśmieszniejsze jakiś stary dysk z laptopa 100GB Seagate Momentus bez problemu działał i nie wyrzucał żadnych błędów.

Zastanowił mnie jedynie ten zapis o generacji 1 vs 2 tych maszyn i tego, że system hypervisora jest na tym samym wspólnym raidzie :/ Może kiedyś to przeniose,chociaż prędzej na pendrive bo poupychane po 8 dysków w każdym serwerze z hyper-v i musiałbym dokupować całe interfejsy do podpięcia większej ilości dysków.

A do serwera doszło 32GB czyli ma obecnie 64GB DL380G9

Do tego obecnie buduje Active Directory, więc z czasem odpalę też rmigracje na żywo :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 19:15:36

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl