Trzepak.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 0:35:11   Tytuł: UPS do APeka
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 13 cze 2005 20:50:23
Posty: 187
Jakie upsy polecicie do podlaczenia 5 APekow ?
Kupujecie byle tansze czy jest sens wybierac drozsze?
Czy najlepiej kupowac UPSa aby mial zwykle gniazda na podlaczenie przedłużacza? APC chyba tutaj odpada.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 0:46:17   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lis 2006 19:50:39
Posty: 513
to zalezy:
po pierwsze zastanów sie po co tobie ups.Czy do tego aby podtrzymywal apeki w sytuacji kiedy nie ma prądu,czy po to aby stabilizował i chronił przed przepięciami.
Jeżeli drugi przypadek to kup najtańszego "upsa",jeżeli chodzi tobie o to aby był awaryjnym źródłem prądu to sprawdz jaki pobór mocy maja apeki razem,i okresl ile chcialbys aby ten ups zasilal te urzadzenia.
Oblicz ilu watowy musi być to ups i taki kup.

_________________
Pozdrawiam.
wifinick


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 0:53:39   Tytuł:
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 13 cze 2005 20:50:23
Posty: 187
Szybka odpowiedz!
Chodzi o podlaczenie APekow, Switcha, ewentualnie modemu TPSA od DSLa aby stabilizował i chronił przed przepięciami te urzadzenia.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 0:54:22   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 26 kwi 2005 16:43:57
Posty: 6169
Lokalizacja: Polska
Było w Hardware o upsach trochę... polecam!

_________________
Pozdrawiam!
M.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 0:56:12   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lis 2006 19:50:39
Posty: 513
jezeli ma stabilizowac przed przepieciami to kup najtanszego.
ja mam takie male,tanie w kazdym węźle i działaja bez zarzutu.

_________________
Pozdrawiam.
wifinick


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 1:07:29   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Pt, 22 kwi 2005 22:05:27
Posty: 520
Lokalizacja: Ostróda
Cytuj:
jezeli ma stabilizowac przed przepieciami to kup najtanszego.


co do przepiec, to nie polecam tych tanich.
one praktycznie nic nie filtruja. jest tam przekaznik ktory załacza sie na prace z przetwornicy jesli napiecie jest za male, lub niema go wcale. ale jesli jest za wysokie to już sie nie przełącza - przynajmiej Active Power tak maja.

_________________
brak.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 1:20:57   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lis 2006 19:50:39
Posty: 513
ok więc prezycuje...tanio i wystarczająco to polecam coś takiego:
http://www.allegro.pl/item157433282_apc ... anio_.html
mam taki i naprawde dobrze działa.po za tym ze stabilizyje i chroni przed przepieciami to podtrzymuje mi 8 urzadzen max 24v na jakies 5-7 min.
po za tym w sytuacji iedy nie ma pradu i sie wylaczy to po wlaczeniu pradu sam wstaje...niektore "tanie" upsy tzrba fizycznie ponownie wlaczac,ten wstaje sam-polecam....

_________________
Pozdrawiam.
wifinick


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 1:25:38   Tytuł:
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 16 lip 2005 2:45:08
Posty: 1913
Lokalizacja: Ciechocinek
napewno nie w wersji easy...hehe jesli duzo sprzetu to kup upsa i pradnice...ok 300 zl mozesz juz dostac:)

_________________
dragonnet


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 12:06:25   Tytuł:
 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 01 mar 2004 18:24:42
Posty: 15136
Lokalizacja: Nowa Ruda
Dragon mowisz o Active Power Easy ? Racja - to nie jest idealny spzet - ma dlug czas przelaczania. Ale ma jedna zalete - sam sie wlaczy jak przyjdzie prad :D

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 17:25:15   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14959
Lokalizacja: Wrocław
broken napisał(a):
Dragon mowisz o Active Power Easy ? Racja - to nie jest idealny spzet - ma dlug czas przelaczania. Ale ma jedna zalete - sam sie wlaczy jak przyjdzie prad :D

a przełączy chyba zasilanie dla swticha jak zabrankie prądu? bo te zaniki kilkunastosekundowe powoli mnie wkurzają... wiesza sie sprzet

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2007 20:04:33   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Pt, 22 kwi 2005 22:05:27
Posty: 520
Lokalizacja: Ostróda
do zasilania samych apekow o niebo lepszy byl by zasilacz buforowy.
Np cos takiego http://www.lep.pl/www/lzb35.php
odpada wkoncu strata mocy na przetwornicy w ups'ie.
Na akumulatorku 12V/7Ah teoretycznie jesli apek pobiera 1A przy 12V powinien dzialac 7h ;) , a takie akumulatorki sa wlasnie w wiekszosci ups'ow.

_________________
brak.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 0:20:46   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Dołączył(a): Cz, 21 kwi 2005 15:57:49
Posty: 100
Po ostatnich nawałnichach i hecach z prądem padły 2 ActivePowery Easy 400. Nie włączają się. Dzisiaj zamówiłem zamienniki Lestara, torszkę drożesz ale mam nadzieję, że będą się lepiej sprawowały. Tamte wysyłam do serwisu.

_________________
GG 2030760


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 0:29:05   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14959
Lokalizacja: Wrocław
ja przed upsami wstawiam zawsze listwę antyprzepięciową... jak listwa się spali to bedzie taniej niz ups...

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 0:29:49   Tytuł:
 
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 01 mar 2004 18:24:42
Posty: 15136
Lokalizacja: Nowa Ruda
A tak apropo zasilacza buforowego - zasilales tym np. Mikrotika ?

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 1:39:16   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Pt, 22 kwi 2005 22:05:27
Posty: 520
Lokalizacja: Ostróda
z MT pewnie byl by problem, ale powiedzmy 5 sztuk 5460 to raczej bez problemu.

_________________
brak.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 13:42:01   Tytuł: UPS samodzielnie
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Pt, 19 sty 2007 17:08:43
Posty: 24
marcin_1976 napisał(a):
Szybka odpowiedz!
Chodzi o podlaczenie APekow, Switcha, ewentualnie modemu TPSA od DSLa aby stabilizował i chronił przed przepięciami te urzadzenia.

Marcin, mam dokladnie ten sam problem. U mnie zasilany bedzie router WiFi i serwer Linux-ITX.

W moim przypadku wszystkie urzadzenia beda zasilane napieciem 12V wiec doszedlem do wniosku, ze montowanie standardowego UPS jest bez sensu. Chodzi o to, ze taki UPS pobiera prad zmienny 230V, potem go prostuje i laduje wewnetrzny akumukator. W przypadku braku zasilania prad z akumulatora jest z powrotem zamieniany na prad zmienny. Rozwiazanie takie jest malo efektywne bo kazda zamiana AC-DC powoduje duze straty energi i drogie bo wymaga wielu komponentow.

Ja zdecydowalem sie na zakup zasilacza do zastosowan medycznych firmy Mean Well.
http://www.mpl.pl/power.php
Zasilacz AD-55 ma mozliwosc podlaczenia zewnetrznego akumulatora zelowego 12V.
Czyli robi nam tutaj za UPSa.

Jezeli nie potrzebujesz az 55W to mozesz sobie strzelic tzw. zasilacz buforowy do central alarmowych. Przykladowo taki (z szafka metalowa):
http://www.pulsarsc.com.pl/pl/panel.php?show=zb

Roznica moim zdaniem jest ogromna.
Moje rozwiazanie jest:
- efektywniejsze (12V prosto z akumulatora)
- tansze (UPS to droga zabawka)
- latwo skalowalne (kupujesz taki akumulator jaki ci odpowiada)
- bardziej pojemne (ile kosztuje UPS co podtrzyma ci AP przez ponad 10 godzin?)

Pozdrawiam,
/Joss


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 14:17:10   Tytuł: Router uniwersalny
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Pt, 19 sty 2007 17:08:43
Posty: 24
marcin_1976 napisał(a):
Szybka odpowiedz!
Chodzi o podlaczenie APekow, Switcha, ewentualnie modemu TPSA od DSLa aby stabilizował i chronił przed przepięciami te urzadzenia.


A tak przy okazji.Po co Ci az trzy rozne urzadzenia? Nie lepiej kupic jeden router WiFi z wbudowanym modemem ADSL? Przykladowo Draytek 2700VG:
http://www.draytek.com.pl/voip_adsl/draytek_vigor_2700VG.html
Do tego masz jeszcze NAT, QoS, firewall i VoIP.

Przelicz sobie czy ci sie oplaca. Kosztuje niecale 600 zl.
I do tego plus w postaci oszczednosci na zuzyciu energii elektr. (max 12W).
Przykladowo UPS z akumulatorem 17Ah powinien ci podtrzymywac nawet do 15 godzin.

/Joss


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sty 2007 14:30:05   Tytuł: Re: Router uniwersalny
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14959
Lokalizacja: Wrocław
Jossarian napisał(a):
marcin_1976 napisał(a):
Szybka odpowiedz!
Chodzi o podlaczenie APekow, Switcha, ewentualnie modemu TPSA od DSLa aby stabilizował i chronił przed przepięciami te urzadzenia.


A tak przy okazji.Po co Ci az trzy rozne urzadzenia?

Nie.
1. Ma apka, który może być lepszy od jakiegoś tam drayteka.
2. switch może ma też taki jaki mu pasuje, np 16 portów?
3. modem DSL jest od tp.
4. a może on juz to wszystko ma?

Cytuj:
Ja zdecydowalem sie na zakup zasilacza do zastosowan medycznych firmy Mean Well.
http://www.mpl.pl/power.php
Zasilacz AD-55 ma mozliwosc podlaczenia zewnetrznego akumulatora zelowego 12V.
Czyli robi nam tutaj za UPSa.

Jezeli nie potrzebujesz az 55W to mozesz sobie strzelic tzw. zasilacz buforowy do central alarmowych. Przykladowo taki (z szafka metalowa):
http://www.pulsarsc.com.pl/pl/panel.php?show=zb

można wiedzieć jaka orientacyjna cena jest?

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 12:14:18   Tytuł:
 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 14 kwi 2006 6:31:19
Posty: 3737
Lokalizacja: woj Śląskie
Na allegro jest dośc dobry wybór buforówek, czasem trafiają sie okazje :
http://allegro.pl/search.php?string=buforowy

Jakby ktoś potrzebował, to mam na zbyciu zasilacz buforowy 1,2 A z akumulatorem - podtrzyma Ap przez około 2 godz.

_________________
Jardo


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 18:29:07   Tytuł: Re: Router uniwersalny
 
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Dołączył(a): N, 02 lip 2006 10:29:08
Posty: 832
Jossarian napisał(a):
marcin_1976 napisał(a):
Szybka odpowiedz!
Chodzi o podlaczenie APekow, Switcha, ewentualnie modemu TPSA od DSLa aby stabilizował i chronił przed przepięciami te urzadzenia.


A tak przy okazji.Po co Ci az trzy rozne urzadzenia? Nie lepiej kupic jeden router WiFi z wbudowanym modemem ADSL?

Problem w tym że DSL działa tylko modemem od TePsy, tzn. linie DSLa są zabezpieczone filtracją MAC (poza neostradą). A znajdź mi ruter ADSL z podmianą MAC'a i sposób na sprawdzenie MAC'a w modemie DSL'a - do menu konfiguracji modemu nie wejdziesz bo nie masz hasła (telekomuna ma :D )...

_________________
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie podejrzewałem, że na świecie jest tak wielu idiotów (Stanisław Lem).
Michał


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 19:50:03   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lis 2006 19:50:39
Posty: 513
skoro juz jestesmy przy temacie...
czy ma ktos pomysł jak zrobić awaryjne zasilanie serwerowni nie kupując sprzętu wartosci 15-20 tys zł ważącego jakies 700kg do tony.
chcialbym w przypadku awarii miec zasilenie serwerowni na jakas godz.
w sklad wchodzzi 10 serwerów,i około 50 urządzeń mniejszych (switche roznego rodzaju,apeki,moduły,modemy,konwerterki i takie tam)

_________________
Pozdrawiam.
wifinick


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 20:10:18   Tytuł:
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Dołączył(a): N, 05 lis 2006 14:12:35
Posty: 1702
Jedynym sensownym i w miare pewnym sposoben jest zakup agregatu. Zauwaz, ze stosuje sie go wlasnie wszedzie tam, gdzie prad musi byc nawet wtedy, gdy go nie ma. Lejesz paliwo i masz prad tak dlugo, jak potrzeba. Wszelkiej masci UPSy i tak kiedys siada...

_________________
BGP | Administrowanie sieciami komputerowymi i systemami informatycznymi | lipowski.org | bgp.pl


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 21:12:04   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14959
Lokalizacja: Wrocław
ale UPsy musza byc zeby miec czas przejsc na zasilanie z agregatu. Aha, i zasilanie z agreatu zwykle daje jakies mało stabilne napiecie z tego co wiem.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 21:13:54   Tytuł:
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Dołączył(a): N, 05 lis 2006 14:12:35
Posty: 1702
Lukasz Piotrowski napisał(a):
ale UPsy musza byc zeby miec czas przejsc na zasilanie z agregatu. Aha, i zasilanie z agreatu zwykle daje jakies mało stabilne napiecie z tego co wiem.


Oczywiscie, UPS aby nie bylo przerwy w momencie wylaczenia pradu, agregat po to, aby prad byl przez dluzszy okres czasu.

_________________
BGP | Administrowanie sieciami komputerowymi i systemami informatycznymi | lipowski.org | bgp.pl


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 24 sty 2007 22:14:27   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lis 2006 19:50:39
Posty: 513
AGREGAT?????? chyba cos sie komus pomylilo!!!! a spaliny,jest agregat ktory sam sie wlaczy jak zabraknie pradu,czy ma dzialac non toper? (ale musialby miec uklad z orlenem chyba)albo ktory stabilizuje prad,albo zbiera statystyki.agregat daje prąd caly czas,ale ja nie chce zasilic prądem wiertarki udarowej,silnika czy zagęszczarki...mi potrzebne jest zasilanie calej serwerowni na prawie 4tys uzytkownikow.chodzi mi o zasilanie w pelni zarzadzalne,ktore chroni,stabilizuje.
Powaznie pytam,bo mam problem,juz kilka razy w nocy wylaczali prad i niektóre urzadzenia same nie wstaja,a niektóre trzeba ponownie konfigurowac.a dojazd do serwerowni z domu zajmuje mi jakis 30min.

_________________
Pozdrawiam.
wifinick


Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Andrew_wojownik i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL