Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 08 sie 2007 22:45:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 13:25:50
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Mam problem z mc, kiedy loguje sie na serwer przez ssh i odpalam mc to wszystko jest ok z wyjątkiem tego, ze interfejs jest pełen krzaków (znaki zapytania, itp), wygląda to tak jak gra z Amigi, która sie powiesiłą.
Proszę o podpowiedź co moge zrobić, zeby było ok.

Aha, jak odpale mc działając graficznie to wszystko jest ok

_________________
goIT - opieka informatyczna | outsourcing IT


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 0:35:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15684
Lokalizacja: Wrocław
wlacz w putty both ansi and oem modes czy jakos tak

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 2:25:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6540
Lokalizacja: Polska
A niegraficznie na głównym też jest w krzakach?

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 7:11:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1290
Lokalizacja: Góry
Odpalaj
Kod:
mc -a


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 9:08:02 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 13:25:50
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
mc -a nie pomaga, jak na komputerze odpale bezpośrednio to jest ok,
gdzie znaleźć te "both.... oem..." bo jakoś znaleźć nei moge?

_________________
goIT - opieka informatyczna | outsourcing IT


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 9:41:59 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15684
Lokalizacja: Wrocław
Window/Translation.
jesli uzywasz putty

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 9:52:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 13:25:50
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
;/ nie pomogło

_________________
goIT - opieka informatyczna | outsourcing IT


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 10:39:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1290
Lokalizacja: Góry
Pokaż screenshota


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 10:47:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 13:25:50
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Obrazek

_________________
goIT - opieka informatyczna | outsourcing IT


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 12:03:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Wlasnie znajomy ma podobny problem tylko ze z iptrafikiem. Krzaczy strasznie i nie da sie korzystac. Niie wiecie czym to moze byc spowodowane ?? Napewno wiem ze w putty sie nic nie da z tym zrobic. Musi byc jakis sposob na serwerze to ustawic.

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 12:23:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 22 maja 2006 10:51:39
Posty: 439
Lokalizacja: Częstochowa
Masz bledne kodowanie na serwerze,

na serwerku wydaj komende locale

u mnie to wyglada tak :

srv% locale
LANG=pl_PL.ISO8859-2
LC_CTYPE="pl_PL.ISO8859-2"
LC_COLLATE="pl_PL.ISO8859-2"
LC_TIME="pl_PL.ISO8859-2"
LC_NUMERIC="pl_PL.ISO8859-2"
LC_MONETARY="pl_PL.ISO8859-2"
LC_MESSAGES="pl_PL.ISO8859-2"
LC_ALL=pl_PL.ISO8859-2


W puttym tez mam ustawione iso8859-2 i nie mam zadnych problemow.

_________________
www.lesio.net


Na górę
Post: czw, 09 sie 2007 16:38:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 13:25:50
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
teraz wszystko wygląda pięknie, aż sie chce używać :)

_________________
goIT - opieka informatyczna | outsourcing IT


Na górę
Post: ndz, 12 sie 2007 23:00:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 22 maja 2006 10:51:39
Posty: 439
Lokalizacja: Częstochowa
Ciesze sie ze pomoglem :]

_________________
www.lesio.net


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 17:45:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 17:37:53
Posty: 2
Witam, jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa i PuTTY :( Czy moglibyście mi wytłumaczyc tzw. łopatologicznie jak mam to zrobic? Przepraszam, że odświeżam temat ale bardzo mi zależy na odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Aha, u mnie po wpisaniu komendy "locale" pokazuje się:
Kod:
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 17:58:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 20:15:45
Posty: 244
Lokalizacja: Barlinek / Szczecin
Spróbuj taką komende :
Kod:
localedef -i pl_PL -f ISO-8859-2 pl_PL --quiet

Powinno zmienić Ci kodowanie na ISO

_________________
Open Source ?


Na górę
Post: sob, 08 mar 2008 18:11:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 17:37:53
Posty: 2
Nadal nic. Po wpisaniu tej komendy i ponownym wpisaniu locale nadal mi pokazuje UTF-8 wszędzie. Bo tą komendę, którą mi podałeś, miałem wpisac w konsoli na serwerze, tak? I czy mc mam uruchamiac za pomocą "mc -a" czy samo "mc"? A i w PuTTY przy zmianie w opcjach Windows > Translation na "use both ansi and oem...) to mi wraca spowrotem na tą pierwszą opcję po ponownym uruchomieniu PuTTY. Może to dlatego?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 18 gru 2017 6:57:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl