Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 11 wrz 2008 17:09:37 
   Tytuł: Roaming WiFi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1793
Witajcie,
Chciałbym przystąpić do wykorzystania tej funkcji tak, żeby użytkownicy mogli się bezproblemowo logować aczkolwiek nie wiem jak to skonfigurować. Przeglądałem konfigurację routerów, manuale, gógla i nic mi nie mówi jak to się konfiguruje (o ile w ogóle). Czy jest tak, że mamy 2 routery i bez żadnej konfiguracji się przełączamy między nimi. Co musi być takie samo w konfiguracji?
Z góry dzięki

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Ostatnio zmieniony czw, 11 wrz 2008 22:04:40 przez colir, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 11 wrz 2008 17:23:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5150
Tutaj masz wszystko bardzo ładnie opisane.
http://bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html
Przeczytaj to kilka razy ze zrozumieniem ;) Przynajmniej pierwsze rozdziały odnośnie routingu.
Później weź sobie ze 2-3 komputery z linuxami i się pobaw :) Bo chyba tylko w taki sposób można zrozumieć jak to mniej więcej działa :)

W skrócie chodzi o to żeby dla danego routera podać którędy ma pokierować pakiety do danej sieci docelowej.


Na górę
Post: czw, 11 wrz 2008 20:13:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1793
Widać, nie zrozumiałeś mnie.
Ja mówiłem o roamingu, nie o routingu :)
Ale dzięki za adres, przejżę

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 11 wrz 2008 21:42:25 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5150
W tytule napisałeś "Routing WiFi" więc uznałem że "jest jak wół napisane o co chodzi" :P


Na górę
Post: czw, 11 wrz 2008 22:04:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1793
Sory, zamieszałem się i pomyliłem temat. Ale w treści już jest poprawnie.
Może ktoś zna się na roamingu WiFi?

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: czw, 11 wrz 2008 23:48:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 20 lip 2006 19:04:14
Posty: 661
Lokalizacja: Żelistrzewo
O co Ci dokładnie chodzi...

Jeżeli 2 AP mają ten sam SSID i te same zabezpieczenia, to komp automatycznie się między nimi przełączy. Nie badałem, jak to jest z utrzymywaniem połączeń, na to musiałbyś poczekać do października (pochodziłbym z notebookiem po uczelni, tam jest mnóstwo AP złączonych w eduroam).

Chyba, że chodzi Ci o coś innego.

_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 8:34:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1793
Tak, dokładnie o to mi chodzi - o swobodne przełączanie się między AP. Routery może i by się załatwiło ale nie mam chwilowo sprzętu do testowania.
Czy taki TP-Link WR-543G będzie działał prawidłowo z TP-Link TL-WA501G z roamingiem? (Chodzi o WDS)

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 14:28:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 20 lip 2006 19:04:14
Posty: 661
Lokalizacja: Żelistrzewo
A co ma WDS do roamingu?

WDS to sposób połączenia ze sobą dwóch AP w sposób bezprzewodowy (często wymuszający ten sam SSID, na pewno ten sam kanał i szyfrowanie). Nie ma wiele wspólnego z roamingiem :)

Ale chyba rozumiem, do czego zmierzasz. Chcesz postawić router, gdzieśtam dalej AP, które będzie zgrabnie zwiększało zasięg routera, i będzie niewidoczne dla użytkownika. W takim razie tak - spięcie tych urządzeń w WDS (są tej samej firmy, więc nie powinno być zgrzytów, gwarancji jednak nie daję) i ustawienie tego samego SSID sprawi, że będziesz miał zwiększony zasięg bez ingerencji użytkownika.

_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 14:45:09 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
jest coś takiego jak IAPP ale to raczej służy do roamingu pomiędzy APkami. Może coś z tego dało by się zrobić ...

Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 15:10:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2003
"IAPP (ang. Inter-Access Point Protocol) to nazwa protokołu umożliwiającego roaming pomiędzy punktami dostępowymi w sieciach bezprzewodowych.

Został opisany w specyfikacji IEEE 802.11f." źródło WIKI ;)

"służy do roamingu pomiędzy APkami" a jak myślisz o co koledze chodziło ;)

Właśnie ten protokół jest za to odpowiedzialny, tylko bólem nie są stacje nadawcze a karty w laptopach i innych tego typu urządzeniach. (pomijając to że najlepiej z tym protokołem radzą sobie linksysy).

Karty radiowe nie działają na zasadzie tel. komórkowych które to właśnie taki roaming realizują, gdy karta radiowa zapnie sie do stacji czyli AP nie zmieni swojego nadajnika póki nie znajdzie się całkowicie po jego zasięgiem (czyt. urwie kilka pingów), a za tym idzie zerwanie wszystkich sesji, niektóre karty obsługują .11f tylko nie wiem jak to sie w praktyce sprawdza.
To tak w skrócie. :)
Najprostszym sposobem włączyć IAPP oraz wszystkie AP ustawić na ten sam kanał i taki sam SSID, choć nieraz ustawienie na tym samym kanale nie przyprawia o radość zakłócających się Stacji, ale zawsze można to jakoś przeżyć. Ja ustawiałem ten sam SSID i kanały różne, po zejściu z pola zasięgu (4 do 5 pingów urwanych karta się automatycznie przepinała).

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 17:22:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1793
No generalnie o to mi chodzi.
Chciałbym iść w TP-Linki bo są dobre i niedrogie.
W sumie system ma zapisane do którego SSID ma się łączyć, gorzej jak ma zapisane z którym kanałem (bywa to tak w różnych softach).
Czyli jak postawie sobie routerek (dajmy na to, że jest na kanale 6) i apki z WDSEM na kanale 6 to będzie to jakoś chodziło?

Jeszcze takie pytanie czy w konfiguracji RADIUSa można przypisać do użytkownika adres IP - tzn. zintegrować RADIUSa z DHCP? Gdyż planuje podłączyć w ten sposób (Roaming + radius) pewną jednostkę edukacyjną i znając ich będą truli się o to, że nie wiadomo kto gdzie wchodzi w razie czego.

Czy może lepszy będzie pomysł z autoryzacją po MACach?

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 18:22:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 20 lip 2006 19:04:14
Posty: 661
Lokalizacja: Żelistrzewo
Jak zrobisz RADIUSa to zdaje się, że potrzebujesz certyfikatów, a te najłatwiej obsłużyć standardowym interfejsem Windows (w wielu softach od kart się tego zrobić nie da). A tam zapisuje się tylko SSID i zabezpieczenia.

@landtech.com.pl: Jest możliwość włączenia tego IAPP w Windowsie?

_________________
Amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści - Titanica...


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 19:44:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2003
podstawą jest to by obsługiwała to karta (karty intela to posiadają i niektóre , a może nawet większość nowych atherosów) ja osobiście gdybym mógł wybierać to intel ABG do lapka to poprostu cudo w wykorzystaniu ;) przynajmniej dla mnie.
Opcje roamingu można włączyć we właściwościach karty (tam gdzie między innymi zmieniamy ręcznie MAC karty, jeśli jej nie ma (opcji roamingu) to niestety pozostaje nam liczenie na cud że będzie to działać na zasadzie farta czyli nie zerwie nam poprostu linku.
Roaming pomaga bardzo w tym że AP może stać na innym kanale i nie odczujesz przełączenia, ponieważ AP pzesyłają w swojej infr. informacje o MAC klienta i karcie radiowej, jest poprostu dystrybuowane w systemie AP'ków.

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: pt, 12 wrz 2008 19:49:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15684
Lokalizacja: Wrocław
roaming w sieciach WiFi działa na zasadzie "break before make" a nie "make before break" jak w sieciach GSM.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 18 gru 2017 6:57:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl