Trzepak.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 25 paź 2008 22:49:11   Tytuł: zasialanie 24v AC na 12 DC lub 220 AC
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Wt, 03 sty 2006 16:57:53
Posty: 573
Witam


Mam problem z pradem w jednym z blokow napiecie na klatce to 24V AC,

(zarzad spoldzielni powstawial transformatory z 220 na 24 gdyz ludzie montowali sobie lodowki piekarniki itd w piwnicy i ciagneli prad na frikoo..)

jak najprosciej przerobic to na 12V DC lub 220 AC, potrzebny jest prad malej mocy tylko do 8 portowego switcha....

(zasilanie po skretce od klienta odpada.)

prosze o jakies proste i niedrogie pomysly.

z gory dzieki

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 11:29:30   Tytuł:
 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): Cz, 24 kwi 2008 12:52:37
Posty: 5095
A może po prostu jakiegoś switcha z zasilaniem 24V AC? :)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 12:28:08   Tytuł:
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Dołączył(a): Cz, 19 cze 2008 22:19:12
Posty: 167
nie lepiej dać mostek prostowniczy i za nim przetwornica na 12V? koszt jakieś 10~20zł a zabawa w 230V jest nieco niebezpieczna ;)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 18:44:41   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Wt, 03 sty 2006 16:57:53
Posty: 573
thrower napisał(a):
A mo¿e po prostu jakiego¶ switcha z zasilaniem 24V AC? :)


znajdz mi takiego w rozsadnej cenie... nie jest to strategiczny switch tylko koncowka i 5 klientow na nim

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 21:09:16   Tytuł:
 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): Cz, 24 kwi 2008 12:52:37
Posty: 5095
No takich zasilanych 12V AC to miałem nawet kilka... Chociażby chyba takie edimaxy jeśli dobrze pamiętam...
http://allegro.pl/item466728193_promocja_edimax_es_3116p_switch_16p_10_100mbps.html
Miałem takiego tylko 8-portowego i miał zasilacz 12V AC...


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 21:49:33   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Wt, 03 sty 2006 16:57:53
Posty: 573
ja szukam na 24v AC... a nie na 12

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 22:32:58   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 05 lip 2008 23:08:40
Posty: 531
drirr napisał(a):
nie lepiej dać mostek prostowniczy i za nim przetwornica na 12V? koszt jakieś 10~20zł a zabawa w 230V jest nieco niebezpieczna ;)


Można też prostownik jednopołówkowy + kondensator 2000uF do filtracji i po sprawie. Na wyjściu masz automatycznie 12V DC a na takie napięcie to switcha na pewno znajdziesz.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 26 paź 2008 23:26:13   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14959
Lokalizacja: Wrocław
nie podłaczałbym się bezpośrednio do sieci... właśnie jakiś stabilizator + ew. prostownik jeśli ma być na DC.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 paź 2008 0:01:25   Tytuł:
 
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Dołączył(a): Śr, 12 mar 2008 17:12:35
Posty: 6890
@ drirr - przetwornica pracuje na napięciu zmiennym (AC) a nie na stałym (DC). To co proponujesz, nie zadziała :zlosnik:

@ Albercik - jak prostownik jednopołówkowy jest wg Ciebie w stanie obniżyć napięcie z 24V na 12V, skoro spadek napięcia na jednej diodzie krzemowej to 0,6V :zlosnik:

@ kubus - jeśli masz dostęp do 24V AC, a nie chcesz kupować drogiego switcha, to najbezpieczniejszym i tanim rozwiązaniem będzie kupno transformatora sieciowego z 24V na np 14V lub 15V o mocy wystarczającej do zasilania switcha, zaś na jego wyjściu zamontowanie mostka Graetz'a, który obniży napięcie o 1,2V. Uzyskasz dzięki temu napięcie 12,8V lub 13,8V, które zawsze można banalnie obniżyć za pomocą zwykłej diody prostowniczej 1N4007 (najbardziej popularna za max 10 groszy). Dla kogoś choć troszeczkę obeznanego z elektroniką to fraszka. Dla świętego spokoju można zamontować kondensator elektrolit już za mostkiem, ale to nie jest obowiązkowe.

Unikaj jeśli możesz stabilizatorów napięcia serii LM78xx, bo one się nieźle grzeją (stabilna praca do 140 stopni Celcjusza, często pracują w okolicach 100 stopni C), a chyba nie warto spalić bloku...


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 paź 2008 0:28:32   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14959
Lokalizacja: Wrocław
jesli chodzi o obnizanie napiecia z 14V do 12 to nie ma sensu, switche mają dosc sporą tolerancę

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 paź 2008 1:58:26   Tytuł:
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Dołączył(a): Cz, 19 cze 2008 22:19:12
Posty: 167
Orin Chyba żeś oci*** nie pisz czegoś o czym tylko czytałeś ;)
Tu masz wypasioną wersję, coś prostszego można zrobić poniżej połowy tej ceny
http://allegro.pl/item467303665_przetwornica_napiecia_stalego_dc3_3a.html

Stabilizatory LM nadają się w sam raz, bo nie obciążasz ich nawet w połowie, były stosowane np w starych 3comach, i jakoś nie montowali tam wielkich radiatorów, spotkałem się też z nimi w całkiem dobrych APkach nie dostępnych w Polsce ze względu na cenę

Transformator z 24 na 12V ok jak potrzeba tobie zasilić powiedzmy więcej jak 30W, ale po jaką cholerę go dawać, skoro potrzeba zasilić sprzęt który pobiera nam 2~3W.

A co do prostownika jedno połówkowego, jeśli już to dał bym nieco mocniejszy kondensator, lub kilka dla pewności, bo to spore tętnienia są, ale dla jednego switcha powinno zadziałać.
Jest to najprostsza i najtańsza metoda.

Kwestia podpięcia bezpośrednio pod 24V jest jak najbardziej do zbadania, ale jak nie sprawdzisz pierw co jest w srodku, czyli jaki układ w przetwornicy w switchu, to na 70% zobaczysz dymek albo od razu albo po chwili działania :) bo jeden będzie działał od 5 do 35 a drugi jak mu dasz 12V to sie spali...


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 paź 2008 2:37:18   Tytuł:
 
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Dołączył(a): Śr, 12 mar 2008 17:12:35
Posty: 6890
W linku jest przetwornica impulsowa, która znacznie lepiej się spisuje od układu LM. A co do scalaków serii LM78xx, to temperatura wydzielana na nich zależy od:

1 - mocy pobieranej przez odbiornik (logiczne)
2 - różnicy napięcia wejściowego (tu: 24V) do wyjściowego (tu: 12V), co już jest b. często pomijane, a ma znaczący wpływ na temperaturę scalaka nawet przy braku obciążenia.

Dawniej bawiłem się elektroniką, więc nie gadaj że tylko o czymś czytałem :)
Moje zdanie o LM78xx potwierdza w opisie aukcji także producent tego zasilacza impulsowego - przeczytaj akapit o stabilizatorze liniowym.

Żeby nie było - z LM78xx oraz LM79xx (dla ujemnych napięć) często korzystałem i korzystam, lecz w tym przypadku to rozwiązanie się nie sprawdzi. Kto nie wierzy, niech kupi dostępny w każdym sklepie elektronicznym za 2zł stabilizator LM7812, podepnie go do napięcia wejściowego 24V i poczeka minutę trzymając go w dłoni, gdy będzie zasilać on switch'a. Jako dodatek proszę tylko dodać zdjęcie ukazujące oparzenie....


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 paź 2008 14:21:25   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So, 05 lip 2008 23:08:40
Posty: 531
Orin napisał(a):
@ Albercik - jak prostownik jednopołówkowy jest wg Ciebie w stanie obniżyć napięcie z 24V na 12V, skoro spadek napięcia na jednej diodzie krzemowej to 0,6V


Dobrze się zastanów nad swoją teorią - JEDNOPOŁÓWKOWY - prostuje tylko jedną połówkę napięcia zmiennego, drugiej nie rusza, więc na wyjściu masz:
1/2 Uwej - spadek napięcia na diodzie = niecałe 12V .


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 27 paź 2008 19:45:18   Tytuł:
 
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Dołączył(a): Śr, 12 mar 2008 17:12:35
Posty: 6890
Nie kolego - jednopołówkowy przepuszcza jedną część sinusoindy (i pomniejsza wtedy napięcie o 0,6V dla krzemu lub 0,2V dla germanu), zaś drugą połówkę sinusoidy blokuje. :zlosnik:

http://www.tofal.webpark.pl/prost1faz.htm
http://www.elportal.pl/ea/zasilacze.html
http://www.daminet.pl/~zawalny/pup/upr.htm

Jeśli za tą diodą nie zastosujesz kondensatora elektrolitycznego, to z częstotliwością sieci w Polsce (f=50Hz), czyli 50 razy w ciągu sekundy napięcie będzie się zmieniać od 0 V do (V max - spadek na diodzie) V.
Dlatego się mówi o dużych tętnieniach prostownika jednopołówkowego.

No i co? Nadal twierdzisz że będzie mniej niż 12V napięcia stałego po jednopołówkowym prostowaniu 24V? Jesteś pewien, że nie masz na myśli wartości skutecznej, ale napięcia zmiennego? :zlosnik:


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 28 paź 2008 13:17:29   Tytuł:
 
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Dołączył(a): Cz, 19 cze 2008 22:19:12
Posty: 167
No tak, moja pomyłka ;)
Co nie zmienia faktu ze zwykła przetwornica na 12v zadziała bez problemu, ta na LMxx też bo obciążenia są ledwo co, a jak za duze, to sie go przykręca do metalowej obudowy w której sobie leży switch :)
Można też sie pokusić na przerobienie tych 24V na 230V za pomocą transformatora toroidalnego ;)

Ale podkreślam ze najtaniej będzie na przetwornicy i bez problemu będzie działać, mamy początek recesji, po co przepłacać za jakieś dziwne rozwiazania :P

popatrzcie o ile skoczyły ceny routerboardów no w interprojekt


Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL