Trzepak.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 20 kwi 2009 14:53:12   Tytuł: Telewizja N - tuner z internetem (bez kucia ścian)
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Witam. Kilka dni temu zdecydowałem się zamówić telewizję n ze zwykłym nboxem. Z informacji dostępnych na forum nboxa wyczytałem, że pomimo, iż nbox posiada dostępne gniazdo USB, nie można w nim zamontować bezprzewodowej karty wifi na usb. Internet można podłączyć do nboxa tylko kablem. I teraz stanąłem przed problem jak doprowadzić internet do routera bez kucia ścian. Problem rozwiązuje adapter EPL, który można podłączyć do gniazdka elektrycznego i modemu w pokoju z internetem, a drugi adapter do gniazdka i tunera. Jednak wymaga to pewnego nakładu pieniężnego ok. 150 zł. Ja z kolei posiadam dwa routery wifi netgeara i linksysa i zastanawiam się czy jest możliwe uzyskanie tego samego efektu przy ich użyciu. Jeżeli tak to proszę o instrukcję krok po kroku jak to zrobić, bo w tych sprawach jestem laikiem. Dziękuję.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 20 kwi 2009 15:00:38   Tytuł:
 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): Cz, 24 kwi 2008 12:52:37
Posty: 5096
Najpierw podaj konkretnie co to za urządzenia, a jak znajdziesz to i linki do manuali ;) a potem coś się wykombinuje :)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 20 kwi 2009 15:09:33   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 15004
Lokalizacja: Wrocław
opcja APC, Client bądź Infrastructure Station

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 0:34:43   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Wt, 03 sty 2006 16:57:53
Posty: 579
mam ten tuner juz z 1,5 roku, powiem tyle... ten ich "internet" ogranicza sie glownie do radia internetowego, a serwis "www" to obciete do 5-6 opcji ONET.pl.... czyli pogoda wiadomosci chyba program i jakies fotki. bez paska adresu.... telegazeta ma 1000 x wiecej danych i mozliwosci...

gra niewarta 10m kabla utp..... podlacz sobie eternet sam sie przekonasz ;]

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 9:15:56   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
1. Niestety Panie Lukaszu wypowiedź Pana jest dla mnie zbyt zwięzła, nie za bardzo wiem o co chodzi, ale po jej treści wnoszę, że jest jednak jakaś nadzieja :D

2. Routery to:
NETGEAR WGT624 V3 - instrukcja:
http://diplodocs.pl/annexe_Reference%20 ... 624-_E.htm
LINSYS WRT54G2 ROUTER WIFI G UPC DSL - instrukcja:
http://www.akcesoriapc.pl/instr/linksys ... -eu_ug.pdf

3. Słyszałem już niepochlebne opinie o tych ich "internecie", jednakże w niedalekiej przyszłości będzie stał tam oprócz nboxa również xbox360 więc potrzeba doprowadzenia internetu wciąż aktualna.

4. Proszę i dziękuję za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 9:25:20   Tytuł:
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 22 cze 2008 17:03:25
Posty: 1924
sianowski, z tego co widzę to żadne z twoich urządzeń nie oferuje czegoś pokroju trybu Client/WISP/Station-Infrastructure.
Jeśli chcesz podłączyć więcej niż jedno urządzenie w tamtym miejscu to dobrze będzie sprawić sobie coś takiego jak:
- Edimax EW-7209APg (5xRJ45)
- Ovislink WL-5460 (2xRJ45)
- Ovislink WL-5470 (5xRJ45)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 10:09:09   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): N, 08 paź 2006 23:37:17
Posty: 1416
Lokalizacja: Wrocław
Obojetnie jaki, nawet najtańszy acess point w trybie Client. To jest po prostu stacjonarna karta wifi z własnym zasilaczem . Gra zupełnie nie jest warta świeczki, autorskie stacje radiowe to jeden szit


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 10:20:38   Tytuł:
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 22 cze 2008 17:03:25
Posty: 1924
mancin ja mówię pod kątem dodatkowego podłączania x-klocka.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 11:47:59   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Sprzedawca zaproponował mi wymianę mojego Linksysa na D-Link Wireless G Open Source Access Point (DAP-1160) - dane techniczne:
http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=523920
Czy on będzie się nadawał? Jeżeli dobrze rozumiem połączenie będzie wyglądało wówczas następująco:
1. Internet z kablówki dostarczony kablem do WAN Netgara.
2. Netgear łaczy się z drogą wifi z D-linkiem w trybie Client.
3. Kablem z gniazd LAN rozsyłany jest sygnał do nboxa i xboxa360.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 14:07:28   Tytuł:
 
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Dołączył(a): Wt, 03 sty 2006 16:57:53
Posty: 579
nie kupuj zadnych D-Linkow to z³om jakiego swiat niezna......


kup to: http://www.wisp.pl/index.php?p93,ovislink-wl-5450ap 2 szt


ustaw w tryb BRIDGE. w jednym ustaw MAC adress drugiego.. i odwrotnie. bedzie dziala stabilnie szybko i bezproblemowo.

no prosciej sie nie da ;]

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 15:20:27   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): N, 08 paź 2006 23:37:17
Posty: 1416
Lokalizacja: Wrocław
No i po co mu mącisz w głowie , jaki bridge , tak jak napisał w ostatnim poscie będzie dobrze. D-link jest kiepski ale dla isp, do domu sie nada. A co jak będzie chciał podpiąć kompy bezprzewodowo?
-Tryb acess point na routerze (bramie) z ustawionym szyfrowaniem
-Tryb Client na d-linku i od niego kablem do nboxa. Jeżeli masz DHCP (automatyczne przydzielanie adresów ip ) to po prawidłowym spięciu się ap z clientem wszystko zadziała (nbox jest domyślnie ustawiny na pobieranie adresów z dhcp


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 17:12:59   Tytuł:
 
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Dołączył(a): Pt, 21 paź 2005 12:38:47
Posty: 1728
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Ten D-Link jest na realteku z tego co mi się obiło. Trzeba się przyjrzeć czy ma tryb klienta ale byłbym dobrej myśli.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 17:26:12   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Tak marudnemu klientowi jak ja sprzedawca zaproponował ten model


http://www.wisp.pl/index.php?p763,ovisl ... -400mw-poe

i powiedział, że chyba w końcu będę zadowolony. Nie wkręca mnie?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 kwi 2009 17:48:30   Tytuł:
 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): Cz, 24 kwi 2008 12:52:37
Posty: 5096
sianowski napisał(a):
Tak marudnemu klientowi jak ja sprzedawca zaproponował ten model


http://www.wisp.pl/index.php?p763,ovisl ... -400mw-poe

i powiedział, że chyba w końcu będę zadowolony. Nie wkręca mnie?


Tak jak wyżej koledzy poradzili: weź 5450 i będziesz zadowolony, po co przepłacać?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 24 kwi 2009 23:40:12   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 2:00:03
Posty: 4
Mam podobną sytuację jak ty. Może mam bardziej rozbudowaną sieć ale jeden odbiornik podłączony jest do N.

Jako router u mnie pracuje D-link ( od 2 lat chodzi bez restartów i śmiga ).
D-link wysyła bezprzewodowo sygnał do OvisLink WL-5460AP v2 i dalej już po kablu do N ( airlive stoi obok N )

Wszystko ustawione na DHCP i N BOX śmiga bez problemu po necie.
W nim masz 2 lany więc jeszcze jedno wystarczy na X-360.

Z OvisLink WL-5460AP v2 do X360 możesz podłączyć przez Ethernet lub Wifi.

Rozwiązanie w miare tanie i sprawdzone bo 5460AP v2 może rozprowadzać dalej neta po domu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 07 maja 2009 15:30:30   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Ostatecznie skończyłem z następującym sprzętem:
Router to:
NETGEAR WGT624 V3 - instrukcja:
http://diplodocs.pl/annexe_Reference%20 ... 624-_E.htm
AP
Edimax EW-7209APg - instrukcja
http://www.edimax.com/images/Image/manu ... 080919.zip

no i teraz nie wiem jak to wszystko skonfigurować. Połączenie wygląda tak.
1. Od dostawcy kablem ethernetowym przesyłam sygnał do gniazda wan Netgear'a. W routerze ustawiania standardowe. Włączone tylko szyfrowanie.
2. Z 1 gniazda lan Netgeara pociągnięty jest kabel do komputera stacjonarnego.
odczyt z ipconfig /all to:
DHCP włączone: TAK
Autokonfiguracja włączona: TAK
Adres IP: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
Serwer DHCP: 192.168.1.1
Serwer DNS: 192.168.1.1

I teraz nie wiem jak skonfigurować tego Edimaxa. Kablel ethernetowy wpiąłem do 2 gniazda lan Netgeara oraz 1 gniazda edimaxa i w wyszukiwarce wpisałem adres z instrukcji 192.168.2.1 i nic. Ktoś może pomóc laikowi?
:D


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 9:54:58   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): N, 08 paź 2006 23:37:17
Posty: 1416
Lokalizacja: Wrocław
netgear - ustaw sobie essid (nazwę sieci, która będzie widoczna w eterze ) ustaw go w tryb AP . Konfiguracja odbywa się przez przeglądarkę, coś jest nie tak z DHCP, skoro przydzieliło ci adres ip taki sam jak adres bramy . Przeczytaj instrukcję i ustaw sobie statyczny adres na kompie stacjonarnym w tej samej klasie co adres domyślny netgeara (jeżeli adres domyslny netgeara to 192.168.1.1 to na kompie ustaw ip 192.168.1.2, maska 255.255.255.0 , brama 192.168.1.1
następnie: edimax - Ten sam bajer z adresami , wchodzisz na adres domyślny i ustawiasz tryb Client . Kliknij na 'scan" albo "site survey", odszukaj swój ssid i kliknij "connect" . W zakładce ustawień IP ustaw sobie stały adres w tej samej klasie co router (ale inny niz router) . Na czas ustawiania najlepiej wyłączyć szyfrowanie, i potem, jak już wszystko poustawiasz to sobie włączysz.
TCp/ip netgeara - tu musisz wiedzieć jak przydziela adresy twój provider. Jak dhcp to nic nie ustawiaj w zakładce Internet/wan itp. Od strony LAN ustaw inną klasę adresów niż masz od providera . Jeśli usługodawca nie daje publików to najlepiej skonsultuj sie z nim co do adresacji sieci.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 15:29:39   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
mancin dzięki za pomoc, ale przed nami jeszcze długa droga. :-)
1. DHCP jest ok, ja źle przepisałem, faktyczny Adres IP to: 192.168.1.2.
2. Przeleciałem po ustawieniach Netgara i nie znalazlem tam opcji AP - czyżby niewłaściwe urządzenie? Z wypowiedzi o_gurt'a zrozumiałem, że wystarczy, że dokupię sobie AP i wszystko zacznie śmigać.
3. Dzięki Twoim wskazówkom w końcu udało mi się wejść w ustawienia Edimaxa, z tym że dostępne opcje to:
AP, Station-Ad Hoc, Station-Infrastructure, AP Brigde-Point to point, Ap Bridge-Point to Multi Point, Ap Bridge-WDS, Universal Repeter. Który to odpowiednik Clienta? Tylko w opcjach Station-Ad Hoc i Station infrastructure wysteuje "site survey" wiec to pewnie, któraś z nich. W obydwu też występuje pole WLAN MAC w które zapewne mam coś wpisać, czyżby adres fizyczny netgara?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 15:38:50   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 15004
Lokalizacja: Wrocław
2. no to widocznie nie da sie zmienic trybu ap na inny i na sztywno jest odpalony AP. Dość prawdopodobne przy tym producencie
3. Station-Infrastructure

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 15:52:38   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Trochę poeksperymentowałem. Wyłączyłem szyfrowanie w Netgearze.
W opcjach edimaxa zarówno w Stiation-Ad Hoc jak i Station Infrastructure po wybraniu "Select Site Survery" odnajduje mój router Netgara i są tam takie pozycje:
SSID: NETGEAR
BSSID: 00:14:c6:79:57:b6
Channel: 11 (B+G)
Type: AP
Encrypt: no
Signal: 93

ale jak klikam na connect to mam FAILD.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 16:07:14   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 15004
Lokalizacja: Wrocław
to pewnie w edim jest szyfrowanie odpalone

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 16:34:11   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo ja zdaje się nic przy nim nie grzebałem, a przed konfigurowaniem, zrobiłem reset do ustawień fabrycznych (wciśnięty przycisk reset na więcej niz 4 sek.)


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 17:28:42   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Na wszelki wypadek powróciłem także do ustawień fabrycznych netgara. I o dziwo po kolejnym resecie edimaxa udało mi się je połączyć. W opcjach wireless setting edimaxa nie wypełniłem tylko okienka "wlan mac". Potrzebne mi to od czegoś?


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 08 maja 2009 20:04:51   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): N, 08 paź 2006 23:37:17
Posty: 1416
Lokalizacja: Wrocław
Do niczego , jak nie wypełnisz to będzie pracować na macu fabrycznym


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 09 maja 2009 14:16:07   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): N, 19 kwi 2009 19:52:38
Posty: 17
Dziękuję wszystkim za pomoc. Co z pozoru wyglądało dla mnie niemożliwe do zrobienia śmiga, że aż miło. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL