Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 05 wrz 2009 18:56:29 
   Tytuł: Jak stac sie ISP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
Witam wszystkich .

Chcialbym wystartowac z wlasnym biznesem i stac sie uslugodawca internetu droga radiowa w moim miescie i okolicach . Posiadam wiedze na temat sieci bezprzewodowych , jednakze nie mam pojecia od czego musialbym zaczac . Jesli jest to mozliwe i sa osoby ktore moglyby udzielic pierwszych wskazowek bylbym niezmiernie wdzieczny.
Interesuja mnie nastepujace rzeczy:

- od kogo kupic lacze ?
- jaki sprzet kupic na pierwsza baze
- czy spoldzielnie mieszkaniowe udzielaja zgody na montaz anten na blokach ?
- jakie sa wymogi prawne
-czy 2,4 jest jeszcze oplacalne czy lepiej 5Ghz

Jesli moje pytania sa nieodpowiednie , lub stanowia tylko czesc tego co nalezalo by wiedziec prosze mnie poprawic

thrower pisze:
Do klientów wychodź od razu z 5GHz i z CPE, a nie z kartami.


Moglbys mi bardziej przyblizyc o co chodzi z CPE ,a nie kartami

chodyi o technologie WiMAX

_________________
dla chcącego nic trudnego


Ostatnio zmieniony pn, 07 wrz 2009 12:24:45 przez ameno25, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 19:12:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 0:10:43
Posty: 1042
Odpowiedzi na Twoje pytania przewijają się od lat na forum. :)
Więc
Obrazek
Szukaj.
A wiedzę musisz połączyć z praktyką.
Powodzenia. :ok:


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 19:17:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lis 2007 23:29:08
Posty: 1113
Lokalizacja: Oberschlesien
he;p aleś sie urwał:) zalezy jaki masz kapitał, zalezy od eteru jak zawalony, ile ludzi bedziesz miał, na poczatek tani dsl kazdy bierze. ja 2 miesiace temu tez tam zaczyałem a po miesiacu juz kupiłem symetryka:) wystartowanie prawne nie jest trudne podstawa miec dobra ksiegowa co by cie nauczyła co nieco:) zalezy czy wiecej bedziesz miał ludzi na pojedynczych radiach czy na bloku dasz jedna antene i tam 20 ludzi po kablu :) linki łaczące daje sie w 5ghz raczej. ja daje i ludzi i linki w 5ghz. jak bedziesz miał jeszcze pytania to wal.

_________________
FiberMan.


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 19:44:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
dzieks bombel415!!

kapital - wiec jakbym sie juz zdecydowal to postaralbym sie o dotacje z urzedu pracy , zona takowa dostala na sklep , ma juz go 3 lata. Swojej kasy tez mam okolo 70tys.
Klientow nie wiem ileu bym mial.
Moze tak , jesli wziolbym tani dsl , na ilu klientow wystarczy , ile kosztuje taki dsl ktory obsluzy przykladowo 50 klientow .

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:06:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 16 lut 2008 21:14:47
Posty: 334
ameno25 pisze:
dzieks bombel415!!

kapital - wiec jakbym sie juz zdecydowal to postaralbym sie o dotacje z urzedu pracy , zona takowa dostala na sklep , ma juz go 3 lata. Swojej kasy tez mam okolo 70tys.
Klientow nie wiem ileu bym mial.
Moze tak , jesli wziolbym tani dsl , na ilu klientow wystarczy , ile kosztuje taki dsl ktory obsluzy przykladowo 50 klientow .


8 mega spokojnie wystarczy - ale z takim kapitałem wyjściowym - lepiej symetryka od razu


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:10:34 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
NIe rozumie , 8mega dla 50 userow ? Dodam ze najnizsza predkosc chcialbym 512 ,pozniej 1mb , 1,5mb ,2,5mb , 4mb

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:14:23 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15552
Lokalizacja: Wrocław
to chyba kolega przesadził i się nie zna na teorii telekomunikacji

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:30:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
To moze kolega - podpowie udzieli rady , piszac ze posiadam wiedze nie pisalem ze wiem wszystko .Myslaem ze to forum przeznaczone jest do udzielania pomocy a nie do oceny innych uzytkownikow

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:40:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 05 wrz 2009 19:39:25
Posty: 1
szczerze? nawet nie startuj, bo jest zaduza konkurencja, klienci sa juz uwiązani, będziesz dokladal do interesy, i wyjdziesz na czyto moze za 3 lata o ile bedziesz mial dobra jaksoc internetu, a to bez inwestycji:
+ własne pasmo
+ przynajmniej kilka łącz, bez tpsa bo jakość kulawa

to kosztu rzędu:
+ ZUS
+ OPLATY ZA ŁACZA
+ OPLATY ZA PASMO
+ SPRZĘT
+ US
+ Oferty konkurecji, wiec muszi zakaldac ponizej ksoztów

z doświadczenia na rynku wiem, ze szybko nowi kączą no chyba ze masz kapitałrzędu 2 mln złotych, bo sama reklama, + dzisiejsza ufność klientów i przejachaniu się wielu na radiówkach nic ci nie da...

to jest moja opinia, u nas w miescie co chwile pojawai sie maly isp a za kilka miesiecy banktutuja z pwodów finasowych,

aa i wez pod uwage ze nawte jesli masz 60 klientów to jakies 40% MA PROBLEMY z platnosciami wiec nie licz na satly równomierny dochód

pozdrawiam

lepiej zainwestuj to w handel surowcami, jest w miare bezpieczny, ale trzeba byc szybkim


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:49:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4521
kolego, najpierw zrób rozeznanie rynku.
Kod:
 Klientow nie wiem ileu bym mial. 

Od tego zacznij. Chcesz się wiązać umową lojalnościową na kilka(naście) stówek na miesiąc na2 lata i nie wiesz czy będziesz miał klientów???

Jak radził kolega najlepiej zacząć od dsl'a. Jak się trochę rozkręci (będziesz widział czy ludków przybywa i jakie są rokowania na przyszłość) możesz wziąć symetryka, a dsla zostawić na łącze zapasowe (awaryjne).

Zrób rozeznanie, ile ludzi w okolicy byłoby zainteresowanych, jak dziaiła konkurencja (opinie ichniejszych klientów) ile jest konkurencji, i jak z eterem...


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 20:58:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
a wiec tak , miasteczko 35tys , bardzo rozciagle , w miescie jest multimedia i jeden operator radiowy , posiada rowniez niektore bloki okablowane , ale miasto posiada dwa duze osiedla domkow gdzie jest tylko tpsa .Wiem bo dorywczo naprawiam ludzia komputery , wirusy , problemy z netem itp. Dzis bylem u klienta ktory ma orange freedom bezprzewodowy , placi za to 49zl +250 za router , predkosc edge 256kbs , klient kupil bo w salonie orange zbajerowali go ze bedzie mial 4mega


W sumie macie racje przy dzisiejszych cenach i ilosci operatorow liczac tym mobilnych ciezko bedzie zarobic w tej branzy

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 21:05:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4521
coś mi się nie chce wierzyć że 35tys miasteczko i jeden operator wifi.
Jeśli tak jest naprawde, to masz spore szanse.
Znajdź dobre lokalizacje kilku(najlepiej -nastu) klientów na start i zaczynaj....


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 21:09:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
Haron pisze:

to kosztu rzędu:
+ ZUS
+ OPLATY ZA ŁACZA
+ OPLATY ZA PASMO
+ SPRZĘT
+ US
+ Oferty konkurecji, wiec muszi zakaldac ponizej ksoztów



ZUS -mniejszy chcialbym wziasc dotacje
Oplata Za Pasmo - jakies koszta trzeba ponosic :)
Sprzet - Kasa z dotacji + ap + antena obciaze klienta
US- no trudno
Konkurencja- wydaje mi sie ze w moim miescie nie jest az tak duza , 3 liczacych sie operatorow
Reklama potrafie dobrze sie zareklamowac, mam dostep do drukarni , darmowe ulotki itp

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 21:15:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
krasnoludek pisze:
coś mi się nie chce wierzyć że 35tys miasteczko i jeden operator wifi.
Jeśli tak jest naprawde, to masz spore szanse.
Znajdź dobre lokalizacje kilku(najlepiej -nastu) klientów na start i zaczynaj....



Sprawdz miasti Iława

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 21:52:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15552
Lokalizacja: Wrocław
6-sciu ISP. Lista chociazby tu.
http://firmyisp.pl/ilawa.html

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: sob, 05 wrz 2009 22:31:15 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
A ile z nich dziala na dzien dzisiejszy??? Ja w tym miescie mieszkam , sam mialem problem kiedy zrezygnowalem z multimedi , bo jedyna opcja byla firma ivendo , jedyna ktora mogla dac mi internet poza kablowka a mieszkam w centrum miasta - ul grunwaldzka.

A propo tej listy tez ja sprawdzalem juz dawno . Tylko firma ivendo dziala na dzien dzisiejszy, zreszta jest to byle mcpc !!! ktore jest na tej liscie jako osobna firma ktora nie istnieje juz okolo 3lat

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2009 11:26:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 0:10:43
Posty: 1042
Taka rada. Dobrze wyselekcjonuj obszary działania. Przejedź się po okolicy i poszukaj miejsc, gdzie powstają osiedla domków jednorodzinnych. Działanie sieci koncentrowałbym na obrzeża miasta - przypuszczam, że w centrum jest spory "tłok" w eterze. Często tereny, które jeszcze do niedawna były pod względem takiej działalności "nieatrakcyjne" już dziś mogą stać się żyłą złota. Trzeba tylko utrafić na odpowiedni moment. Z własnego doświadczenia wiem, że lepsza jest baza na ulicy gdzie jest 15 nowowybudowanych domów, niż na bloku, z którego widać całe osiedle. Jeżeli nie ma tam linii telefonicznej to nowi mieszkańcy są niejako "skazani" na Twoje usługi, chyba że zdecydują się na takie wynalazki jak internet komórkowy - wtedy to można im tylko współczuć... Dobrze się zastanów, zacznij od niewielkiej bazy i podłącz kilka osób dla testów - wtedy zobaczysz czy warto. Powodzenia.


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2009 17:46:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
Chyba narazie dam sobie spokoj .
Na poczatek wybadam teren, zrobie ankiete w blokach ,i na osiedlachdomkowych ilu by bylo chetnych .

Jednakze bylbym niezmiernie wdzieczny jesli ktos skierowalby mnie w miejce(a) , gdzie moglbym sie doszkolic , czyli , jak zalozyc pierwsza baze , jaki sprzet wybrac . Chodzi mi np. o info jesli zdobylbym 10userow w promieniu 2km , co musialbym kupic , jakie Ap+ antena do klienta , co na baze .
Jestem niezmiernie wdzieczy wasze odpowiedzi , jednakze kazdy pisze cos po trochu , ja rozumie ze dla was jest to calkiem zrozumiale piszac , "wez symetryka" jednakze nikt nie pisze ile jest drozszy , w czym lepsze od adls, itp itd .

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2009 18:26:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 16 lut 2008 21:14:47
Posty: 334
pisze żebyś wziął dsl 8 a się dziwisz czy to na tylu użytkowników wystarczy - choć wczesniej nie piszesz ilu userow chcesz mieć - dsl - łącze asymetryczne - czyli download przeważnie kilku krotnie wiekszy niż upload - co za tym idzie jak zapchasz upa to bedzie cięzko - ja w swoim czasie dsl 8 dzieliłem na 70 os - fakt że max tranfer/osobe 640kbit/s ale działało spoko - nikt nie narzekał bynajmniej
na baze mt rb433 +wmia123ag+antenka interline 9dbi - na 1,5km spokojnie starczy - i zostanie ci jeszcze z 68tys - do tego jakiś serwer i po sprawie


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2009 18:29:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 16 lut 2008 21:14:47
Posty: 334
.......a jak chesz dawać po 4Mb/s to zapomnij o dsl-u - może z 5 os byś na tym pociągnął


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2009 23:31:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4507
Ja bym proponował na początek jeszcze jakąś książkę o sieciach bo zbudować dobrą sieć to niestety nie jest nic łatwego. Bo u nas w Polsce robią się mali ISP co myślą, że umieją naprawić komputer i obsłużyć windowsa to już mogą zostać wielkimi ISP a potem powstają sieci po pare setek userów w jednym wielkim bridge z zabezpieczeniem "na MACa" a jak powiesz magiczne słowo routing to słyszysz... "a co to jest?" :oczko:
Ja CI radze na początek zainteresować się dostawcami internetu operatorskiego jacy technicznie mogą ci zestawić normalne łącze, DSLa olej na starcie. Zainteresuj się mikrotikiem, poczytaj manuale zacznij coś konfigurować, kup troszkę sprzętu i pobaw się jak co działa a nie eksperymentuj na żywca. Będziesz profesjonalny to klienci sami przyjdą.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 07 wrz 2009 7:15:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
mixerDW pisze:
Ja bym proponował na początek jeszcze jakąś książkę o sieciach bo zbudować dobrą sieć to niestety nie jest nic łatwego. Bo u nas w Polsce robią się mali ISP co myślą, że umieją naprawić komputer i obsłużyć windowsa to już mogą zostać wielkimi ISP a potem powstają sieci po pare setek userów w jednym wielkim bridge z zabezpieczeniem "na MACa" a jak powiesz magiczne słowo routing to słyszysz... "a co to jest?" :oczko:
Ja CI radze na początek zainteresować się dostawcami internetu operatorskiego jacy technicznie mogą ci zestawić normalne łącze, DSLa olej na starcie. Zainteresuj się mikrotikiem, poczytaj manuale zacznij coś konfigurować, kup troszkę sprzętu i pobaw się jak co działa a nie eksperymentuj na żywca. Będziesz profesjonalny to klienci sami przyjdą.


Dzieki , własnie takich wypowiedzi oczekiwalem , rzeczowej na tamet. Jeśli kolega moglby podac tytul literatury bylbym wdzieczny, jakie firmy polecacie ktore mogłyby zestawic mi symetryka w Iławie, własnie o to chodzi ze nie chce wogole startowac i robic kichy , jak juz zaczac to jak kolega pisze, jak najbardziej profesjonalnie . Jesli chodzi o zdolnosci montazowe, nie mam z tym najmniejszego problemu, wykszalcenie mam techniczne elektronik , posiadam duza praktyke , pracowalem w firmie ktora zakladala sieci lan w duzych budynkach , ja zajmowalem sie rozprowadzaniem kabli , zarabianiem wtyczek montazem , gniazdek , itp.Niestety nie bylo to w Pl .

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: pn, 07 wrz 2009 9:27:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 mar 2008 12:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
skontaktowalem sie z TKtelekom , ich cena za symetryk to 170zl za 1mega, chcialbym wystartowac na osiedlu domkow , wiec oni proponuja zestawienie mostu w 5ghz ,odleglosc ich bazy od mojej jakies 3-4km . Za dwa dni maja mi zrobic calkowita wycene , dosterczenia symetryka 5mega(na poczatek) droga radiowa w wyznaczone przezemnie miejsce , co do umowy sa elastyczni , wszystko mozna dogadac i negocjowac .
Czy to by bylo dobre rozwiazanie , oni do majej bazy most 5ghz , ja do klientow 2,4.
dodam ze bylem na tym osiedlu i eter jest czysty , jezdzilem autem z laptopem , karta pcmcia na atherosie sparklan wl-711 do pomiaru z wyjsciem na antene , antene wkrecilem patyka 5dbi Tp-link

_________________
dla chcącego nic trudnego


Na górę
Post: pn, 07 wrz 2009 9:30:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 08 paź 2006 22:37:17
Posty: 1416
Lokalizacja: Wrocław
symetryk - łącze , które w dużym uproszczeniu , ma takie same osiągi w obydwie strony . moze być dostarczone radiem (najczęściej na pasmie koncesjonowanym ) lub kablem (miedzianym lub swiatłowodem) . Ceny są negocjowane indywidualnie , zależne od lokalizacji, mozliwości dostarczenia, ilości mbps- w praktyce rzadko która firma zgodzi się na abonament niższy niż 1500-1000zł . DSL to technologia przesyłu danych przez kabel miedziany , ale jeśli ktoś pisze tutaj "weź dsl-a" to oznacza zakup usługi telekomunikacji polskiej pt. "internetdsl" . Jest to półprofesjonalna usługa dla firm, podobna do neostrady. Tp kasyje za to około 300 zł . O ile download jest dość duży (4, 8 a nawet 15 mbit) to upload jest mizerny- 512kbit przy 4mbit down. Możesz na tym pociągnąć 50 "otwieraczy stron" albo jednego maniaka p2p :) - dlatego przy dsl-u odpowiedź na pytanie o ilość userów jest trudna . Przy symetryku zakładasz pewien nadmiar sprzedanych mbitów nad zakupionymi i jest spokój . Kiedy brakuje łącza to je zwiekszasz po prostu . W dsl-u tak się nie da- tpsa nie zwiekszy ci łącza po telefonie do handlowca.
Jeśli chodzi o sprzęt wifi to inwestuj od razu w mikrotiki -dla klientów rb411 , na bazy rb433 , dobre anteny (interline, netus) . W takim układzie koszt podłaczenia 1 usera to około 500zł .
Na początek moze zrób to wokół sklepu zony, masz lokal, dach -powodzenia


Na górę
Post: pn, 07 wrz 2009 9:33:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5208
Do klientów wychodź od razu z 5GHz i z CPE, a nie z kartami. Trochę drożej na początek, ale potem będziesz miał dużo większe możliwości i stabilność, czyli spokojną głowę ;) Taka dobra rada wynikająca z własnego doświadczenia.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 30 sie 2016 18:55:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl