Trzepak.pl



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 19:56:29   Tytuł: Jak stac sie ISP
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
Witam wszystkich .

Chcialbym wystartowac z wlasnym biznesem i stac sie uslugodawca internetu droga radiowa w moim miescie i okolicach . Posiadam wiedze na temat sieci bezprzewodowych , jednakze nie mam pojecia od czego musialbym zaczac . Jesli jest to mozliwe i sa osoby ktore moglyby udzielic pierwszych wskazowek bylbym niezmiernie wdzieczny.
Interesuja mnie nastepujace rzeczy:

- od kogo kupic lacze ?
- jaki sprzet kupic na pierwsza baze
- czy spoldzielnie mieszkaniowe udzielaja zgody na montaz anten na blokach ?
- jakie sa wymogi prawne
-czy 2,4 jest jeszcze oplacalne czy lepiej 5Ghz

Jesli moje pytania sa nieodpowiednie , lub stanowia tylko czesc tego co nalezalo by wiedziec prosze mnie poprawic

thrower napisał(a):
Do klientów wychodź od razu z 5GHz i z CPE, a nie z kartami.


Moglbys mi bardziej przyblizyc o co chodzi z CPE ,a nie kartami

chodyi o technologie WiMAX

_________________
dla chcącego nic trudnego


Ostatnio edytowano Pn, 07 wrz 2009 13:24:45 przez ameno25, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 20:12:45   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 21 lip 2006 1:10:43
Posty: 1040
Odpowiedzi na Twoje pytania przewijają się od lat na forum. :)
Więc Obrazek Szukaj.
A wiedzę musisz połączyć z praktyką.
Powodzenia. :ok:


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 20:17:03   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 16 lis 2007 0:29:08
Posty: 1097
Lokalizacja: Oberschlesien
he;p aleś sie urwał:) zalezy jaki masz kapitał, zalezy od eteru jak zawalony, ile ludzi bedziesz miał, na poczatek tani dsl kazdy bierze. ja 2 miesiace temu tez tam zaczyałem a po miesiacu juz kupiłem symetryka:) wystartowanie prawne nie jest trudne podstawa miec dobra ksiegowa co by cie nauczyła co nieco:) zalezy czy wiecej bedziesz miał ludzi na pojedynczych radiach czy na bloku dasz jedna antene i tam 20 ludzi po kablu :) linki łaczące daje sie w 5ghz raczej. ja daje i ludzi i linki w 5ghz. jak bedziesz miał jeszcze pytania to wal.

_________________
FiberMan.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 20:44:55   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
dzieks bombel415!!

kapital - wiec jakbym sie juz zdecydowal to postaralbym sie o dotacje z urzedu pracy , zona takowa dostala na sklep , ma juz go 3 lata. Swojej kasy tez mam okolo 70tys.
Klientow nie wiem ileu bym mial.
Moze tak , jesli wziolbym tani dsl , na ilu klientow wystarczy , ile kosztuje taki dsl ktory obsluzy przykladowo 50 klientow .

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:06:39   Tytuł:
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): So, 16 lut 2008 22:14:47
Posty: 308
ameno25 napisał(a):
dzieks bombel415!!

kapital - wiec jakbym sie juz zdecydowal to postaralbym sie o dotacje z urzedu pracy , zona takowa dostala na sklep , ma juz go 3 lata. Swojej kasy tez mam okolo 70tys.
Klientow nie wiem ileu bym mial.
Moze tak , jesli wziolbym tani dsl , na ilu klientow wystarczy , ile kosztuje taki dsl ktory obsluzy przykladowo 50 klientow .


8 mega spokojnie wystarczy - ale z takim kapitałem wyjściowym - lepiej symetryka od razu


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:10:34   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
NIe rozumie , 8mega dla 50 userow ? Dodam ze najnizsza predkosc chcialbym 512 ,pozniej 1mb , 1,5mb ,2,5mb , 4mb

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:14:23   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14940
Lokalizacja: Wrocław
to chyba kolega przesadził i się nie zna na teorii telekomunikacji

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:30:40   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
To moze kolega - podpowie udzieli rady , piszac ze posiadam wiedze nie pisalem ze wiem wszystko .Myslaem ze to forum przeznaczone jest do udzielania pomocy a nie do oceny innych uzytkownikow

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:40:00   Tytuł:
 
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Dołączył(a): So, 05 wrz 2009 20:39:25
Posty: 1
szczerze? nawet nie startuj, bo jest zaduza konkurencja, klienci sa juz uwiązani, będziesz dokladal do interesy, i wyjdziesz na czyto moze za 3 lata o ile bedziesz mial dobra jaksoc internetu, a to bez inwestycji:
+ własne pasmo
+ przynajmniej kilka łącz, bez tpsa bo jakość kulawa

to kosztu rzędu:
+ ZUS
+ OPLATY ZA ŁACZA
+ OPLATY ZA PASMO
+ SPRZĘT
+ US
+ Oferty konkurecji, wiec muszi zakaldac ponizej ksoztów

z doświadczenia na rynku wiem, ze szybko nowi kączą no chyba ze masz kapitałrzędu 2 mln złotych, bo sama reklama, + dzisiejsza ufność klientów i przejachaniu się wielu na radiówkach nic ci nie da...

to jest moja opinia, u nas w miescie co chwile pojawai sie maly isp a za kilka miesiecy banktutuja z pwodów finasowych,

aa i wez pod uwage ze nawte jesli masz 60 klientów to jakies 40% MA PROBLEMY z platnosciami wiec nie licz na satly równomierny dochód

pozdrawiam

lepiej zainwestuj to w handel surowcami, jest w miare bezpieczny, ale trzeba byc szybkim


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:49:42   Tytuł:
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3470
kolego, najpierw zrób rozeznanie rynku.
Kod:
 Klientow nie wiem ileu bym mial.

Od tego zacznij. Chcesz się wiązać umową lojalnościową na kilka(naście) stówek na miesiąc na2 lata i nie wiesz czy będziesz miał klientów???

Jak radził kolega najlepiej zacząć od dsl'a. Jak się trochę rozkręci (będziesz widział czy ludków przybywa i jakie są rokowania na przyszłość) możesz wziąć symetryka, a dsla zostawić na łącze zapasowe (awaryjne).

Zrób rozeznanie, ile ludzi w okolicy byłoby zainteresowanych, jak dziaiła konkurencja (opinie ichniejszych klientów) ile jest konkurencji, i jak z eterem...


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 21:58:01   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
a wiec tak , miasteczko 35tys , bardzo rozciagle , w miescie jest multimedia i jeden operator radiowy , posiada rowniez niektore bloki okablowane , ale miasto posiada dwa duze osiedla domkow gdzie jest tylko tpsa .Wiem bo dorywczo naprawiam ludzia komputery , wirusy , problemy z netem itp. Dzis bylem u klienta ktory ma orange freedom bezprzewodowy , placi za to 49zl +250 za router , predkosc edge 256kbs , klient kupil bo w salonie orange zbajerowali go ze bedzie mial 4mega


W sumie macie racje przy dzisiejszych cenach i ilosci operatorow liczac tym mobilnych ciezko bedzie zarobic w tej branzy

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 22:05:45   Tytuł:
 
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Dołączył(a): Cz, 23 lis 2006 18:26:03
Posty: 3470
coś mi się nie chce wierzyć że 35tys miasteczko i jeden operator wifi.
Jeśli tak jest naprawde, to masz spore szanse.
Znajdź dobre lokalizacje kilku(najlepiej -nastu) klientów na start i zaczynaj....


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 22:09:06   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
Haron napisał(a):

to kosztu rzędu:
+ ZUS
+ OPLATY ZA ŁACZA
+ OPLATY ZA PASMO
+ SPRZĘT
+ US
+ Oferty konkurecji, wiec muszi zakaldac ponizej ksoztów



ZUS -mniejszy chcialbym wziasc dotacje
Oplata Za Pasmo - jakies koszta trzeba ponosic :)
Sprzet - Kasa z dotacji + ap + antena obciaze klienta
US- no trudno
Konkurencja- wydaje mi sie ze w moim miescie nie jest az tak duza , 3 liczacych sie operatorow
Reklama potrafie dobrze sie zareklamowac, mam dostep do drukarni , darmowe ulotki itp

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 22:15:17   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
krasnoludek napisał(a):
coś mi się nie chce wierzyć że 35tys miasteczko i jeden operator wifi.
Jeśli tak jest naprawde, to masz spore szanse.
Znajdź dobre lokalizacje kilku(najlepiej -nastu) klientów na start i zaczynaj....



Sprawdz miasti Iława

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 22:52:20   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 28 paź 2005 1:39:53
Posty: 14940
Lokalizacja: Wrocław
6-sciu ISP. Lista chociazby tu.
http://firmyisp.pl/ilawa.html

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.wrix.pl - Internet dla biznesu.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: So, 05 wrz 2009 23:31:15   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
A ile z nich dziala na dzien dzisiejszy??? Ja w tym miescie mieszkam , sam mialem problem kiedy zrezygnowalem z multimedi , bo jedyna opcja byla firma ivendo , jedyna ktora mogla dac mi internet poza kablowka a mieszkam w centrum miasta - ul grunwaldzka.

A propo tej listy tez ja sprawdzalem juz dawno . Tylko firma ivendo dziala na dzien dzisiejszy, zreszta jest to byle mcpc !!! ktore jest na tej liscie jako osobna firma ktora nie istnieje juz okolo 3lat

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 06 wrz 2009 12:26:12   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 21 lip 2006 1:10:43
Posty: 1040
Taka rada. Dobrze wyselekcjonuj obszary działania. Przejedź się po okolicy i poszukaj miejsc, gdzie powstają osiedla domków jednorodzinnych. Działanie sieci koncentrowałbym na obrzeża miasta - przypuszczam, że w centrum jest spory "tłok" w eterze. Często tereny, które jeszcze do niedawna były pod względem takiej działalności "nieatrakcyjne" już dziś mogą stać się żyłą złota. Trzeba tylko utrafić na odpowiedni moment. Z własnego doświadczenia wiem, że lepsza jest baza na ulicy gdzie jest 15 nowowybudowanych domów, niż na bloku, z którego widać całe osiedle. Jeżeli nie ma tam linii telefonicznej to nowi mieszkańcy są niejako "skazani" na Twoje usługi, chyba że zdecydują się na takie wynalazki jak internet komórkowy - wtedy to można im tylko współczuć... Dobrze się zastanów, zacznij od niewielkiej bazy i podłącz kilka osób dla testów - wtedy zobaczysz czy warto. Powodzenia.


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 06 wrz 2009 18:46:03   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
Chyba narazie dam sobie spokoj .
Na poczatek wybadam teren, zrobie ankiete w blokach ,i na osiedlachdomkowych ilu by bylo chetnych .

Jednakze bylbym niezmiernie wdzieczny jesli ktos skierowalby mnie w miejce(a) , gdzie moglbym sie doszkolic , czyli , jak zalozyc pierwsza baze , jaki sprzet wybrac . Chodzi mi np. o info jesli zdobylbym 10userow w promieniu 2km , co musialbym kupic , jakie Ap+ antena do klienta , co na baze .
Jestem niezmiernie wdzieczy wasze odpowiedzi , jednakze kazdy pisze cos po trochu , ja rozumie ze dla was jest to calkiem zrozumiale piszac , "wez symetryka" jednakze nikt nie pisze ile jest drozszy , w czym lepsze od adls, itp itd .

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 06 wrz 2009 19:26:55   Tytuł:
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): So, 16 lut 2008 22:14:47
Posty: 308
pisze żebyś wziął dsl 8 a się dziwisz czy to na tylu użytkowników wystarczy - choć wczesniej nie piszesz ilu userow chcesz mieć - dsl - łącze asymetryczne - czyli download przeważnie kilku krotnie wiekszy niż upload - co za tym idzie jak zapchasz upa to bedzie cięzko - ja w swoim czasie dsl 8 dzieliłem na 70 os - fakt że max tranfer/osobe 640kbit/s ale działało spoko - nikt nie narzekał bynajmniej
na baze mt rb433 +wmia123ag+antenka interline 9dbi - na 1,5km spokojnie starczy - i zostanie ci jeszcze z 68tys - do tego jakiś serwer i po sprawie


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: N, 06 wrz 2009 19:29:18   Tytuł:
 
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Dołączył(a): So, 16 lut 2008 22:14:47
Posty: 308
.......a jak chesz dawać po 4Mb/s to zapomnij o dsl-u - może z 5 os byś na tym pociągnął


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 07 wrz 2009 0:31:33   Tytuł:
 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 08 lip 2008 23:26:02
Posty: 4200
Ja bym proponował na początek jeszcze jakąś książkę o sieciach bo zbudować dobrą sieć to niestety nie jest nic łatwego. Bo u nas w Polsce robią się mali ISP co myślą, że umieją naprawić komputer i obsłużyć windowsa to już mogą zostać wielkimi ISP a potem powstają sieci po pare setek userów w jednym wielkim bridge z zabezpieczeniem "na MACa" a jak powiesz magiczne słowo routing to słyszysz... "a co to jest?" :oczko:
Ja CI radze na początek zainteresować się dostawcami internetu operatorskiego jacy technicznie mogą ci zestawić normalne łącze, DSLa olej na starcie. Zainteresuj się mikrotikiem, poczytaj manuale zacznij coś konfigurować, kup troszkę sprzętu i pobaw się jak co działa a nie eksperymentuj na żywca. Będziesz profesjonalny to klienci sami przyjdą.

_________________
Pozdr. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 07 wrz 2009 8:15:32   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
mixerDW napisał(a):
Ja bym proponował na początek jeszcze jakąś książkę o sieciach bo zbudować dobrą sieć to niestety nie jest nic łatwego. Bo u nas w Polsce robią się mali ISP co myślą, że umieją naprawić komputer i obsłużyć windowsa to już mogą zostać wielkimi ISP a potem powstają sieci po pare setek userów w jednym wielkim bridge z zabezpieczeniem "na MACa" a jak powiesz magiczne słowo routing to słyszysz... "a co to jest?" :oczko:
Ja CI radze na początek zainteresować się dostawcami internetu operatorskiego jacy technicznie mogą ci zestawić normalne łącze, DSLa olej na starcie. Zainteresuj się mikrotikiem, poczytaj manuale zacznij coś konfigurować, kup troszkę sprzętu i pobaw się jak co działa a nie eksperymentuj na żywca. Będziesz profesjonalny to klienci sami przyjdą.


Dzieki , własnie takich wypowiedzi oczekiwalem , rzeczowej na tamet. Jeśli kolega moglby podac tytul literatury bylbym wdzieczny, jakie firmy polecacie ktore mogłyby zestawic mi symetryka w Iławie, własnie o to chodzi ze nie chce wogole startowac i robic kichy , jak juz zaczac to jak kolega pisze, jak najbardziej profesjonalnie . Jesli chodzi o zdolnosci montazowe, nie mam z tym najmniejszego problemu, wykszalcenie mam techniczne elektronik , posiadam duza praktyke , pracowalem w firmie ktora zakladala sieci lan w duzych budynkach , ja zajmowalem sie rozprowadzaniem kabli , zarabianiem wtyczek montazem , gniazdek , itp.Niestety nie bylo to w Pl .

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 07 wrz 2009 10:27:39   Tytuł:
 
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 13 mar 2008 13:48:49
Posty: 132
Lokalizacja: częstochowa,Iława,londyn
skontaktowalem sie z TKtelekom , ich cena za symetryk to 170zl za 1mega, chcialbym wystartowac na osiedlu domkow , wiec oni proponuja zestawienie mostu w 5ghz ,odleglosc ich bazy od mojej jakies 3-4km . Za dwa dni maja mi zrobic calkowita wycene , dosterczenia symetryka 5mega(na poczatek) droga radiowa w wyznaczone przezemnie miejsce , co do umowy sa elastyczni , wszystko mozna dogadac i negocjowac .
Czy to by bylo dobre rozwiazanie , oni do majej bazy most 5ghz , ja do klientow 2,4.
dodam ze bylem na tym osiedlu i eter jest czysty , jezdzilem autem z laptopem , karta pcmcia na atherosie sparklan wl-711 do pomiaru z wyjsciem na antene , antene wkrecilem patyka 5dbi Tp-link

_________________
dla chcącego nic trudnego


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 07 wrz 2009 10:30:36   Tytuł:
 
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Dołączył(a): N, 08 paź 2006 23:37:17
Posty: 1416
Lokalizacja: Wrocław
symetryk - łącze , które w dużym uproszczeniu , ma takie same osiągi w obydwie strony . moze być dostarczone radiem (najczęściej na pasmie koncesjonowanym ) lub kablem (miedzianym lub swiatłowodem) . Ceny są negocjowane indywidualnie , zależne od lokalizacji, mozliwości dostarczenia, ilości mbps- w praktyce rzadko która firma zgodzi się na abonament niższy niż 1500-1000zł . DSL to technologia przesyłu danych przez kabel miedziany , ale jeśli ktoś pisze tutaj "weź dsl-a" to oznacza zakup usługi telekomunikacji polskiej pt. "internetdsl" . Jest to półprofesjonalna usługa dla firm, podobna do neostrady. Tp kasyje za to około 300 zł . O ile download jest dość duży (4, 8 a nawet 15 mbit) to upload jest mizerny- 512kbit przy 4mbit down. Możesz na tym pociągnąć 50 "otwieraczy stron" albo jednego maniaka p2p :) - dlatego przy dsl-u odpowiedź na pytanie o ilość userów jest trudna . Przy symetryku zakładasz pewien nadmiar sprzedanych mbitów nad zakupionymi i jest spokój . Kiedy brakuje łącza to je zwiekszasz po prostu . W dsl-u tak się nie da- tpsa nie zwiekszy ci łącza po telefonie do handlowca.
Jeśli chodzi o sprzęt wifi to inwestuj od razu w mikrotiki -dla klientów rb411 , na bazy rb433 , dobre anteny (interline, netus) . W takim układzie koszt podłaczenia 1 usera to około 500zł .
Na początek moze zrób to wokół sklepu zony, masz lokal, dach -powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 07 wrz 2009 10:33:45   Tytuł:
 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): Cz, 24 kwi 2008 12:52:37
Posty: 5095
Do klientów wychodź od razu z 5GHz i z CPE, a nie z kartami. Trochę drożej na początek, ale potem będziesz miał dużo większe możliwości i stabilność, czyli spokojną głowę ;) Taka dobra rada wynikająca z własnego doświadczenia.

_________________
www.falconn.pl


Góra
 Zobacz profil  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL