Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 17 gru 2009 13:35:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 17 gru 2009 0:38:37
Posty: 8
Witam!
Chciałbym wraz z moimi kolegami stworzyć sieć wifi (2,4 czy 5ghz?) do grania w gry sieciowe. Odległość między nami wynosi maksymalnie 1,5km. Teren to wieś, także niema z byt dużej zabudowy. Powiedzcie mi jaki sprzęt, w miarę tani proponujecie? posiadam Router Pentagram Cerberus P 6331-4A? czy nadawal by sie? jakie anteny? no i w jakim standardzie proponujecie?
Jako że to moje początki w temacie, prosze o wyrozumiałość:)
pozdrawiam:)


Na górę
Post: czw, 17 gru 2009 13:36:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 27 lut 2007 9:41:46
Posty: 1227
Lokalizacja: Słupsk/Sławno
narysuj może schemat jak jesteście rozmieszczeni... bo kryształowej kuli tu nikt nie ma.

_________________
AS198529; JS6393-RIPE


Na górę
Post: czw, 17 gru 2009 13:58:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 17 gru 2009 0:38:37
Posty: 8
Oto prowizoryczny schemat:)

Obrazek


przy czym ten access point moglby byc w tym zoltym domku po lewej stronie, 500m od obecnego AP. Różnica jest taka ze dotychczasowy leży w najniższym miejscu calej tej miejscowości. A ten żółty we względnie najwyższym, tylko że przeszkadza mu wysoki kościół, no i to że wolałbym mieć go u siebie w domu:) Różnica pomiędzy tymi domami nie powinna przekraczac 2-4m.


Na górę
Post: czw, 17 gru 2009 14:46:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
jeżeli jest względnie bez drzew :) i bezwzględnie bez dużych przeszkód, to kup sobie antenę do okólną np. taką:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/48.html
albo taką:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/766.html
ogólnie na bazę ja bym tego pentagrama nie dawał, w ogóle możliwe że nawet nie ma odkręcanej antenki jak to zwykle w urządzeniach do zastosowań NEO jest. Tak że kupić do tego Ovislinka 5460 z APPRO, albo Ovislinka 1600AP i wrzucić Tomato.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: czw, 17 gru 2009 14:54:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 17 gru 2009 0:38:37
Posty: 8
tzn ten router pentagramu ma odkrecaną antenke, i co najważniejsze dobrze go znam:) co do przeszkód, to drzew raczej niema, jest kilka domkow jednorodzinnych. Myślisz ze taka antena bedzie sie nadawac? i co najwazniejsze? ta siec mam budowac w standardzie 802.11g? a jakie anteny maja byc u klientow? i jakie karty? ogolnie to dzieki za odpowiedz:)



jeżeli wierzyć google earth:) to największa odległość jest 500m:) na przeszkodzie do tego punktu stoi dokladnie 7 budynkow, z czego 2 dosc wysokie, tj szkola 2 pietrowa i blok 2 pietrowy:)


Na górę
Post: czw, 17 gru 2009 15:23:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
to może być ten pentagram, ale przez przeszkody możesz złapać sygnał tylko z odbić tak że wiesz ... to loteria ?? No rób w 802.11G. Karty mogą być 551G od TP-Linka a anteny to zależy od klienta.
Od najkrótszych odległości do najdłuższych:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/627.html
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/276.html

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: czw, 17 gru 2009 15:29:15 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 17 gru 2009 0:38:37
Posty: 8
Wielkie dzięki szakal91:) jak już wszystko skompletuje to podzielę się z wami moimi doświadczeniami:) pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 07 sty 2010 17:35:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline

Rejestracja: ndz, 29 lis 2009 17:33:50
Posty: 138
Dlaczego nie polecacie Interline dookólnych np 9 dbi ? Są całkiem fajne :) Wcale nie jestem zdania że z CyberTeam są gorsze ale zawsze jedno i to samo ? :zzz: Pozdrawiam :ok:

_________________
50 User's - Down 8 / UP 1 :)


Na górę
Post: czw, 07 sty 2010 19:58:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 mar 2009 1:56:07
Posty: 414
makr pisze:
Dlaczego nie polecacie Interline dookólnych np 9 dbi ? Są całkiem fajne :) Wcale nie jestem zdania że z CyberTeam są gorsze ale zawsze jedno i to samo ? :zzz: Pozdrawiam :ok:

kazdy poleca co sam sprzedaje

co do montowania kart wewnetrznych i anten na niezbyt krotkim kablu to mozesz miec problem.
twoje urzadzenie nie ma za mocnego radia.

_________________
Nie jestem Ginekologiem, ale moge zerknac;)


Na górę
Post: czw, 07 sty 2010 20:29:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
a czy ja pisałem że anteny Interline czy CB są złe ?? Nie nie są złe są takie same więc polecam to co mam w CT bo tam zawsze robię zakupy sprzętu ;-)

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: czw, 07 sty 2010 21:10:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline

Rejestracja: ndz, 29 lis 2009 17:33:50
Posty: 138
moje interline 9 dbi spisuja sie swietnie nadjalsze polaczenie to 2 km sygnal -69 u klienta 16dbi panel, ccq 90 - 100 % P Throughput 5500 - 6199 kbps :ok:

_________________
50 User's - Down 8 / UP 1 :)


Na górę
Post: pt, 15 sty 2010 1:27:25 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 03 sty 2006 15:57:53
Posty: 621
a moj rekord na interline horizon 9dbi to 9km :D u klienta sygnal -72.... z tym ze u klienta GRID 24 db z bulletem

_________________
Wiem jak ma³o wiem


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 25 cze 2016 3:09:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl