Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 12 gru 2005 23:50:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16481
Lokalizacja: Nowa Ruda
Obrazek


Akurat znalazlem sie w posiadaniu pozyczonego cyfraka (nie najlepszej jakosci) wiec postanowilem zrobic mala fotke.

No wiec co tutaj mamy. Odleglosc ok. 50 metrow - max. 70 na oko. i wycelowane w siebie anteny Helicalne 16dBi (www.bestpartner.pl). A obok Helicala (http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=4) mozna dopatrzyc sie (widac najlepiej z lornetki).

Wszystko zeby bylo smieszniej dziala na tych samych kanalach :D Z rozmowy z adminem owej sieci okazalo sie ze ma problem z linkami miedzy taka odlegloscia poniewaz w niektorych momentach cos sie zatyka (nie wiedzial ze PING sie traci) chcial o zgrozo (!) zamontowac wzmacniacz!. Siec nie jest szyfrowana, korzysta z urzadzen firmy Planet.

A teraz mala dygresja. Tam na zdjeciu zaznaczone sa takie male czerwone spoty. W tych punktach zawieszone sa antenki Horizon XP Mini (7dBi). Z dalszego punktu sygnal na taka odleglosc ok. 1,5km-1,9km spokojnie mozna zlapac na .... antence dookolnej 7dBi i poziom sygnalu wynosi..... -70dB (!) co przy czulosci karty -85dB daje nam SNR rowny 15. No wiec mozna spokojnie przepchac.. dane z predkoscia nawet 24 mbity w standardzie G wliczajac w to szumy generowane przez Helicale. Niech mi ktos powie ze do WiFi trzeba uzywac wzmacniaczy :D Czekam na komentarze.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Ostatnio zmieniony wt, 13 gru 2005 0:32:12 przez broken, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 13 gru 2005 0:32:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 12 paź 2005 21:57:12
Posty: 556
Lokalizacja: Ełk
Respect broken. Wybiore sie na miasto i pokaze Ci jak wygląda u mnie WiFi w miescie. Wspominałem juz ze wsyztsko stoi na parabolach, nie wazne czy 100 czy 1000m od bazy.....

_________________
"Mój OS jest lepszy od twojego" To jest w pewnym sensie masturbacja online -Linus Torvalds


Na górę
Post: sob, 17 gru 2005 20:20:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16481
Lokalizacja: Nowa Ruda
Off-Topic.
mefi5to pisze:
Podstaw± jest Orinoco AP200 + sektor 19dBi i troche dalej repeater zrobiony z planeta i linksysa wap54g + sektor 17dBi. Jaknarazie daje jakos rade chociarz czasami kana³y sie nak³adaj±. Pozdro


Zdecydowanie za mocne anteny.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 29 gru 2005 12:22:15 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 05 gru 2005 21:12:23
Posty: 220
Lokalizacja: Suwałki
a umnie w miesci taki syf hellicarami robia ze szlak trafia noise leves (poziom szumow) to okolo 45-60 % jak dobrze pojdzie to okolo 20 jak sie wkorze to walne gdzies zaklucasz sygnalu kolo helicara i bede mial spokoj

_________________
Obrazek

Obrazek


Na górę
Post: sob, 31 gru 2005 12:58:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 18 paź 2005 11:11:30
Posty: 386
Lokalizacja: Białystok
U mnie na wsi to wogole jest parodia, jest sobei firma która z miasteczka na gridach ok 2 km ciagnie sygnał do naszej wsi u kumpla na dachu zrobili baze ( 2 anteny sektorowe po ok 20 dbi do tego grid i jeszcze kurde dookólną postawili taką z allegro na 22 dbi od kolesia z częstochowy) i to wszystko działa na dystans ok 1 km, zas grid na 2 km, normalnie wymiękłem, a u mnie stoi jedynie dookólna 15 dbi na zasięg na ok 1,5 km może też przesadziłem ale nic innego nie mam na dachu oprócz tej dookólnej. Ta druga firma wszystko zagłusza, i nie wiem co z tym zrobić macie może jakiś fajny pomysł, a o za tym mają 2 mega lącza na wies podobno przydzielone, na ok 60 userów stawia wszystko na yagach 19 dbi i ralinkach kanciakach, wymiękam w tym momęcie, i co z tym fantem zrobic??? :) Może śmiechu warte!!!


Na górę
Post: sob, 31 gru 2005 14:36:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16481
Lokalizacja: Nowa Ruda
Renquist pisze:
U mnie na wsi to wogole jest parodia, jest sobei firma która z miasteczka na gridach ok 2 km ciagnie sygna³ do naszej wsi u kumpla na dachu zrobili baze ( 2 anteny sektorowe po ok 20 dbi do tego grid i jeszcze kurde dookóln± postawili tak± z allegro na 22 dbi od kolesia z czêstochowy) i to wszystko dzia³a na dystans ok 1 km, zas grid na 2 km, normalnie wymiêk³em, a u mnie stoi jedynie dookólna 15 dbi na zasiêg na ok 1,5 km mo¿e te¿ przesadzi³em ale nic innego nie mam na dachu oprócz tej dookólnej. Ta druga firma wszystko zag³usza, i nie wiem co z tym zrobiæ macie mo¿e jaki¶ fajny pomys³, a o za tym maj± 2 mega l±cza na wies podobno przydzielone, na ok 60 userów stawia wszystko na yagach 19 dbi i ralinkach kanciakach, wymiêkam w tym momêcie, i co z tym fantem zrobic??? :) Mo¿e ¶miechu warte!!!
Postrasz ich URTIPem.. i tyle. Na pewno sami wymiekna. Widac ze kompletnie sie nie znaja na rzeczy i takich gnoji nalezy tepic.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 19 mar 2006 13:34:39 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 23 mar 2005 12:55:18
Posty: 145
Ecch to wy nie byliscie u mnie na wiosce, miałem horizont xp 9dbi przez jakis czas ale powstały dwie sieci jedna dos konkretna odalona o jakies 800 metrów sektory 22 dbi, sygnał bardzo mocny ale zakładaja chłam do ludzi zwykłe kable telewizyjne o oprnosci 75 omów, ale ta siec mi tak abardzo nie przeszkadza bo nadje na niski czestotliwosciach, kanały 1, 4
Gorszy jest mój niedaleki sasiad który zakupił dokulna 15 dbi nic by mi to nie przeszkadzało gdyby nie robił cyrków u klijentów koles ma fantazje wpier..... do ludzi sektory !!! w pierwszej chwili myslałem ze koles zrobił przekaznik ale nie koles ładuje sktory do ludzi to juz 4 sektor który widze gdy z nim rozmawaiłem cieszy sie ze ma dobry sygnał i mu nie zrywa, ale do czasu zaczynaj sie cyry dziac i u mnie i u niego trudno zeby nie jak wszedzie sieja te sktory, musiałem przejsc na mocniejsza antnke nie było mowy zeby ciagnac a tamtej zakupiłem cyberbjata 15 dbi jest troche lepiej nie spodziwełem sie cudów bo cyber nadaje na pozimej tak jak ów sasiad czarodziej, dodam ze koles pisał prace dyplomowa na temat wi fi


Na górę
Post: sob, 29 kwie 2006 18:56:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Kolejna strona amatorów wifi

http://www.skynet.piwko.pl/

- antena dookólna - dwumetrowa, jak piszą markowa, bo a z allegro (!), AP blisko anteny. Osoba u której jest baza ma wycelowaną w odległości kilku metrów od bazy antnę YAGI, jak podaje 16dBi (domowej roboty). Kolejny link - parabola na odległości w linii prostej 500 m. :okularnik: Dalszych szczegółów nie zdradzę, a będzie to np. kolejna YAGA w odległości 30 metrów. Wniosek nasuwa się sam. Anteny do wifi to nie anteny telewizyjne!

Nie chciałbym tu nikogo urazić, szanuję zapał i chęci, gratuluję strny z wieloma zdjęciami, ale niestety do spraw technicznych można mieć wielkie zastrzeżenia.

Aby zachęcić Was do lektury prezentuję fragment tekstu skopiowanego ze strony.

Cytuj:
Odległość od AP to 30 m otwartej przestrzeni. Zastosowaliśmy antenę YAGI 16 dBi, domowej roboty, która sprawdza się bardzo dobrze. Antena została zamontowana na kominie a kabelek "puszczony" przez otwory wentylacyjne w kominie - kabla jest tylko 5 m więc praktycznie nie ma strat sygnału.


Na górę
   
Post: pn, 01 maja 2006 18:10:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6565
Lokalizacja: Polska
Ja kiedyś porobie zdjęcia swojej. W końcu wszyscy się uczymy.
PS. Jak byłem młody i głupi zrobiłem linka na Andrew 24dbi pod 7km i do dzisiaj jest ;].
Obniżyłem softwarowo moc do minimum przy standardzie g. No i tak zostało ;].
(proszę nieśmiaciać się) :)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: ndz, 04 cze 2006 11:26:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 maja 2006 17:15:01
Posty: 62
Wracając do tematu: Jak nie należy robić sieci wifi to powiem Wam co wczoraj widziałem. Na kominie zamontowana antena dookólna cervice i pod nią apek w białej hermetycznej puszce, a za płotem dom sąsiada (dosłownie 10 - 15 metrów) i wycelowane wprost w tą antenę coś takiego: 8(

Obrazek


Nie chcę myśleć jak przesterowany musi być ten sygnał. :zzz:
Cały sprzęt ze sklepu YAGI.PL


Na górę
Post: ndz, 04 cze 2006 11:46:47 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1369
Lokalizacja: Góry
U mnie pseudokonkurencja montuje takie cóś u klientów na podobnych odległościach (najbliżej ma jego sąsiad - odległośc podobna jak post wyżej). Dodatkowo każdy ma u siebie AP z WDS`em. Cała jego sieć pracuje w tym trybie. Paranoja.


Na górę
Post: ndz, 04 cze 2006 11:47:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 paź 2005 15:09:15
Posty: 348
toż to na przysłowiowym drucie by chodziło

_________________
Obrazek

Pozdrawiam


Na górę
Post: ndz, 04 cze 2006 12:00:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 maja 2006 17:15:01
Posty: 62
No jasne, że spokojnie poszłoby na antenkach standardowych od AP...
Ale ludzie to myślą, że im anteny o większym zysku tym połączenie szybsze i stabilniejsze ... :placzek:


Na górę
Post: ndz, 04 cze 2006 13:56:15 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 01 kwie 2006 13:50:39
Posty: 558
Lokalizacja: Warszawa
Renquist pisze:
a po za tym biorą 400 zł podłączenie, 55 zł miesięcznie a obsługa jeśli można ich tak nazwać przysyłają "dzieciaków " po 17 , 18 lat którzy to robią i taką chałoture odwalają że szok, końcówki z ralinków wypadają to trzeba polutować a po za tym ahhh nie ma co mówić , no i jak się dzwoni że netu nie ma czy coś ( też kiedyś taki net od nich miałem ) to mówią że to firewall albo jakis antywirus , albo szef kiedyś mi powiedział że BYŁY WYBUCHY NA SŁOŃCU i NET WTEDY MIAŁ PRAWO NIEDZIAŁAĆ!!!!!!!!!! mnie to normalnie zagieło aż usiadłem, chociaż mało sie znałem i nadal mało się znam i mam 20 lat ale nie odwalam takich CYRKOW JAK ONI, normlanie juz sam nie wiem co z nimi zrobic!!!!


To sie nie ma co dziwić u nas jest firma promax :nie:

Montują u wszystkich anteny helikalne - jakies samoróby zdzierają za to gówno 120 zeta. Kiedyś z kumplem jak rozebralismy ich antene to mało si nie pozygałem. Kawałek kołeczka nawinięte trochę drutu zamontowane to w rurce. Rurka zaklejona 2 dekilkami do tego jeszcze strasznie niedbale wyciętymi.

A jak u mojego znajomego nie działał net to powiedzieli mu że windows jest źle zainstalowany :D A system świeżo po instalacji. Jak sprawdziem to sie okazało że siecówka jest padnięta i wypada z niej gniazdo :placzek:

Jak zgłosił awarie to jechali do niego 2 tygodnie

Jak przyjechali to męczyli sie z 2 godziny i zgadnijcie co zrobili ??
Zmienili mu karte na nową :D


Na górę
Post: czw, 08 cze 2006 0:10:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 07 cze 2006 23:49:00
Posty: 17
Siec, ktora ma sie za profesjonalna i z tego co wiem - dziala w 3 DUZYCH miastach (pomine nazwe sieci).
Wczoraj pojechalem w teren - patrze i oczom nie wierze.
Na jednym budynku 3 sektory - no niby nic - standard. Tylko, ze 100 metrow dalej na domku po przekatnej zamontowana CZASZA. Nie ma to, jak wydymac klienta na cenie montazu :)
Wiecej juz mi sie nie chce pisac.


Na górę
Post: pt, 09 cze 2006 22:54:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 04 gru 2005 21:51:40
Posty: 634
Lokalizacja: /root
u mnie też tak jest. Nazw sieci nie będę podawał, ale mają wszystkich klientów praktycznie na parabolicznych antenach niezależnie od odległości... :zly:

_________________
Kiedyś operator,

obecnie www.megakomputery.pl i www.alfaextranet.pl


Na górę
Post: wt, 13 cze 2006 17:48:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 04 gru 2005 21:51:40
Posty: 634
Lokalizacja: /root
no, ale yaga 18dBi na odległość 50 metrów to też chyba przesada. Nic już nie pomoże :zzz: Bo tak się dzieje, gdy za sieci radiowe biorą się osoby, które nigdy nie miały czegokolwiek wspólnego z telekomunikacją (oprócz telefonu w polskiej)

_________________
Kiedyś operator,

obecnie www.megakomputery.pl i www.alfaextranet.pl


Na górę
Post: sob, 02 wrz 2006 18:40:47 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16481
Lokalizacja: Nowa Ruda
Powiem Wam ze najczesciej to jest tak. Kolesie niz gruchy niz pietruchy zaczynaja robic taka siec. Najczesciej to sa ludzie ktorzy maja jakas ogolne pojecie o sieciach (czesto nawet brak pojecia) i zaczyna im switac co by tutaj wykombinowac. Najgorsze jest to ze tacy ludzie na ogol wogole nie maja doswiadczenia i dzieje sie cos takiego, ze zaczynaja po prostu wygadywac glupoty.

Poza tym w Polsce powstalo bardzo silne ukierunkowanie odpieprzanie kaszany. Wczesniej jak sprzet WiFi byl w miare drogi to raczej braly sie za to firmy i ludzie ktorzy mieli najczesciej juz jakies pojecie o tym wszystkim - bo po prostu nie chcieli wtopic swoich funduszy. teraz jest tak ze inwestuje sie pieniadze - czesto niskim kosztem : czytaj - kupujemy jakiegos D-Linka (bo reklamowane w gazetach) aaa... antenke? no jak to skad.. z Allegro albo z Yagi.pl - bo przeciez... renomowana firma co nie? A moze cos lepszego ? A po co !? Mam za antene przeplacac? To i to antena wiec jaka roznica? Tak sie niestety wlasnie mysli. Byleby dzialalo teraz a potem jakos bedzie. To nie jest dobre podejscie moi mili i kazdy o tym wie. Ja do dzisiaj place za bledy jakie kiedys sobie takim inwestowaniem narobilem. Przeszedlem wymiane Linksyfów, D-Linków.. dobrze ze przynajmneij w miare szybko podchwycilem platforme realteka (Ovislink) i juz przy niej zostalem.

A jak wiadomo - popyt na internet jest jak jasna cholera. A wifi w sumie jest tanie i stanowi jakas alternatywe - szkoda tylko ze za to biora sie nieodpowiedzialni ludzie, bez wiedzy. Coz.. jedyne co mozemy w tej sprawie zrobic to propagowac pewne zalozenia i tyle. Stad 'JAK NIE NALEZY ROBIC SIECI WIFI'..

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 07 wrz 2006 16:50:41 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Parabole nielegalne? Co to za bzdura?


Na górę
   
Post: czw, 07 wrz 2006 17:27:19 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6565
Lokalizacja: Polska
nano pisze:
Parabole nielegalne? Co to za bzdura?

Limit na nadawanie to 20dbm(dla 2.4ghz). 18dbm + parabola 19 daje durzo ponad :)

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: wt, 10 paź 2006 21:30:44 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6565
Lokalizacja: Polska
Kolega mi niedawno mówił, że kolesie w blokach u niego nie potrafią zabezpieczyć sieci.
I robią takie o to pseudo zabezpieczenie (naprawdę niespodziewał bym się - głupota ludzka nie zna granic :D) - nadają poprostu ssdi "podlacz_sie_to_masz_wira" :D:D:D:D:D
Zeby bylo smiesznie to sie podłączasz i net za free bez konsekwencji :D

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: sob, 21 paź 2006 22:36:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 wrz 2006 15:36:25
Posty: 910
No ale co ma SSID do złego robienia sieci?
Rozumiem jeszcze "wejdz to masz wira", ale ze ktos nazywa swoja siec "ISPSHIT" w niczym mi nie przeszkadza :D
Swoją drogą ciekawe jaka jest jakosc uslug tego ISP :chinczyk:


Na górę
Post: wt, 30 sty 2007 0:05:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 24 paź 2006 17:01:35
Posty: 465
Lokalizacja: Częstochowa
odchodząc od tematu..

Dzisiaj wchodząc na dach zauważyłem. Acces Point zawinięty w reklamówkę zamiast w puszkę hermetyczną ! i puszczone na dach zasilanie do gniazdka elekrtycznego 230 woltów. To wszystko w reklamówce !. Na dachu snieg i wilggć. Aż grozą powiało...

Idiotyzm nie zna granic.


Na górę
Post: wt, 30 sty 2007 2:33:05 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1379
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ja kiedyś przejąłem po konkurencji 2x APC Planeta zasilanie 230V po skrętce na długości jakiś 30m z czego 20m to przewieszka :/ ...bałem się nawet tego dotykać, wszystkie przewody ręcznie pozwijane i zaizolowane taśmą... koszmar choć działa do dziś, bo klienci stwierdzili, że jak działa to niech tak zostanie 8( więc skonfigurowałem APC pod moją sieć i reszty nie tykałem nawet. Ich sprzęt, ich decyzja, niech się sami o to martwią. Aż się dziwie, że nikogo jeszcze nie poraziło 8(

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: wt, 30 sty 2007 12:58:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 24 paź 2006 17:01:35
Posty: 465
Lokalizacja: Częstochowa
...ale w reklamówkę ? :czerwony:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: matszosa i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 14 gru 2018 21:22:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl